<<< Vissza

Kivonulnak a sportból
A Legrand nem támogatja a vízilabdát

2006. május. 26.

A cégóriás korábban már külföldön is felhagyott a sportegyesületek támogatásával, 2007-től pedig hazánkban sem vállal szpon-zorációs szerepet a sportban. A döntés legnagyobb vesztese a szentesi férfi első osztályú vízilabda csapat, amelynek kulcsjátékosai közül többen a távozás gondolatával foglalkoznak. Eddig az biztos - és ezt a klub elnöke, Beleon Zsolt (képünkön) is megerősítette -, hogy Szabó Nándor az Újpest csapatához igazol. Az új helyzetről a klubelnök, és Károlyi László, a Legrand Rt. vezérigazgatója is nyilatkozott lapunknak.

- A Legrand döntését szigorú gazdasági intézkedésnek kell betudni, mivel a cégnél a francia és a külföldi részvényesek komoly megszorító intézkedéseket várnak el. Ennek a kárvallotja a sport, és ezen belül a szentesi vízilabda szponzorációja - kezdte Beleon Zsolt. A szerződésben foglaltak szerint a Legrand Rt. 2006. december 31-ig biztosítja a támogatását, ezt követően viszont már nem.

Számítani lehetett erre a lépésre, hiszen a jelenlegi szerződésbe már belekerült, hogy a cég fél évvel korábban jelezheti, ha eláll a további támogatástól.

A következő kérdés így hangzott Beleon Zsolthoz:

- Elkezdi-e a következő szezont az első osztályban a férfi csapat?

- Elkezdi és biztos vagyok benne, hogy ugyanott be is fogja fejezni. Minden bizonynyal lesznek távozóink, hiszen több játékosunkat is megkeresték már más csapatok, sőt Szabó Nándor távozása biztosnak vehető az Újpesthez. A legfontosabb, hogy a szerdai elnökségi ülésen Pellei Csabával előterjesztjük azt a megtakarítási intézkedéscsomagot, amelyet, ha elfogad az elnökség, segítheti a klubot 2007. júliusáig nullszaldós gazdálkodással túlélni az évet- a korábbinál szerényebb költségvetéssel. Az biztos, hogy az elnökségem alatti legnehezebb év előtt állunk, de nem ijedünk meg az új helyzettől, igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást a probléma megoldása érdekében.

- Tárgyaltak-e már lehetséges új támogatókkal?

- Kezdeti stádiumban vannak ezek a tárgyalások, igazából még csak most kezdődnek el. Az biztos , hogy nem a városon belül keressük a Legrand lehetséges utódjait.

- A játékosokkal mikor ülnek asztalhoz? A következő idény meglehetősen nagy kérdőjel lehet a számukra.

- Ha az elnökség elfogadja szűkebbre szabott költségvetést, akkor azonnal közöljük az ajánlatunkat sportolóinkkal, amelyek nyilvánvalóan már más kondíciókkal bírnak, mint ezt megelőzően. Ezt az új helyzetet aztán mérlegelik a játékosok, esetleg összevetik egyéb ajánlataikkal, és meghozzák döntésüket. A korábbinál jóval nagyobb szerephez juthatnak majd a jövőben a szentesi saját nevelésű ifjúsági és junior korú játékosok, de néhány tapasztalt vízilabdás Szentesre csábításáról sem mondunk le. Úgy érzem, hogy ez a csapat - még megfiatalítva is - minden további nélkül benntartható az OB I-ben, a kilencedik-tizedik hely megszerzése elvárható a Szentestől. Komolyabb célokkal vágott bele a munkába két évvel ezelőtt az új vezetőség, a történtek miatt ezekről, egyelőre, le kell mondanunk.

Károlyi László (képünkön), a Legrand Rt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy2000 óta komoly változások történtek a Legrand életében , ennek egy része a sporttámogatások megszüntetése, nem csak hazánkban, hanem külföldön is. Eddig itthon sikerült úgy lavírozni a lehetőségek között, hogy támogatható maradhatott a vízilabda, annak ellenére, hogy már 2005-ben volt egy központi felszólítás a szponzoráció megszűntetésére. Annyit sikerült elérni, hogy mindez nem egyik napról a másikra történt, így viszont lehetőség van egy másik támogató bevonására a klub mellé. Károlyi László tisztában van azzal, hogy nem könnyű ez a feladat, nekik viszont a központi elveknek megfelelően kellett a döntést meghozniuk. A csapat támogatása ráadásul nem hozott annyit a cég számára akár az árbevétel, akár a termékismeretség növekedése szempontjából, amellyel az anyacég felé alátámaszthatták volna ennek a komoly összegű szponzorációnak a jogosságát. A vezérigazgató hozzátette: a sporttámogatások megvonása természetesen minden sportágra vonatkozik, így a Legrand-Szentes futsal csapatára is. Ez a klub azonban nagyságrendekkel kevesebb támogatást kap, mint a vízilabdázók, olyanynyira, hogy a nekik szánt összeg a stratégiai marketingkeretből kerülhet ki. Erről azonban korai még beszélni a vállalat költségvetésének elfogadása előtt.

Így vagy úgy, egy biztos: a Legrand kiszállásával lezárult egy több évtizedes korszak, és új fejezet kezdődik a szentesi első osztályú vízilabda klub életében.

Hering Viktor


<<< Vissza