<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. április 21.

 
Nyugdíjpénztári befizetés kedvezménye

2006-ban a magányszemély önkéntes kölcsönös pénztárba, illetve nyugdíj-előtakarékosság címén fizetett összegből származó adókedvezmény elszámolása megváltozott 2005-höz képest.

Mint ismert 2005. évben a ÖNYPT befizetések 30 százaléka adócsökkentő tételnek számított, tehát kevesebb adót kellett fizetnie a magánszemélynek, ezzel szemben 2006-ban év végén nyilatkozhat a magánszemély, hogy az adókedvezményként figyelembe vehető összeget mely pénztár javára kívánja átutalni.

Tehát az év során pénztár felé befizetett összeg 30 százaléka, mint kedvezmény ugyan megmaradt, de a kedvezményt nem közvetlenül, hanem közvetetten lehet igénybe venni az év végén. Abban az esetben, ha a magánszemélynek az adóhatóságnál nyilvántartott tartozása nincs, úgy az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban a magánszemély által meghatározott összeg átutalását az adóhatóság a magánszemély által megjelölt olyan, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárnál vezetett egyéni számlája javára teljesíti, amelyre a pénztár igazolása szerint történt az adóévben rendelkezési jogosultságot megalapozó befizetés, jóváírás, lekötés, illetve, amelynek terhére történt rendelkezési jogosultságot megalapozó szolgáltatás igénybevétele. Több ilyen számla esetén is csak egy számla jelölhető meg.

Hitelből történő lakásvásárlási kedvezmény


A személyi jövedelemadóról törvény 63. § (2) bekezdése alapján az ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem után fizetendő adóból visszajár (vagy nem kell azt megfizetni) a jövedelem azon része utáni adó, amely összeget a magánszemély saját maga vagy közeli hozzátartozója, volt házastársa részére a jövedelem megszerzésének időpontját megelőző 12 hónapon vagy az azt követő 60 hónapon belül lakáscélú felhasználásra fordított (lakásszerzési kedvezmény). Tehát, ha a magánszemély hitelforrásból, megtakarításból vagy egyéb módon finanszírozza meg a lakásvásárlást, majd az utóbb, 12 hónapon belül átruházott ingatlan eladásából származó jövedelmét a lakásszerzési kedvezmény alapjául szolgáló lakás vásárlására fordítja, ez szabályosnak tekintendő.

2005. január 1-jétől hatályos rendelkezés alapján az adózónak a lakásszerzési kedvezmény érvényesítése előtt figyelembe kell vennie bizonyos adó- vagy kamatkedvezménynyel nyújtott, illetve a költségvetés által támogatott forrásokat.

Ennek értelmében, ha a magánszemély az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemének megszerzését legfeljebb 12 hónappal megelőző időpontban szerez lakóingatlant, de az ingatlant részben vagy egészben adókedvezmény érvényesítésére jogosító lakáscélú hitelből, vagy más támogatott forrásból finanszírozta, nem veheti igénybe a lakásszerzési kedvezményt a lakáscélú felhasználás azon része után, amely a lakáscélú hitelből vagy más támogatott forrásból származik.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


(30) 680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail-en.


<<< Vissza