<<< Vissza

Egy hét Londonban
Angol kertészeti tanítás magyar szemmel

2005. december 23.

 
Az Európai Unió Tempus Közalapítvány írta ki azt a pályázatot, melynek keretében egyhetes angliai tanulmányútra utazhattak az európai pedagógusok. A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolából Horváthné Erdős Cecília pályázott és nyert.

Harmadmagával augusztusban indult útnak, hogy egy héten át tanulmányozzák az angol mezőgazdasági, főleg a kertészeti oktatást. Mint mesélte, ő a szakmai idegen nyelv tanításához hozott tan- és segédanyagokat, eszközöket.

Az angol szakos tanárnő nagyon örült ennek a lehetőségnek, hiszen egy-egy pályázatra rettentő sokan jelentkeznek, köztük a náluk jobb körülmények között dolgozó középiskolák. Egyre nehezebb nyerni a magas szakmai és formai követelmények miatt. A pályázat egyik feltétele az volt, gondoskodni kellett arról, hogy egy kinti partneriskola fogadja őket. Szerencséjük volt, mert egy korábbi EU-s pályázat révén ismerte meg a London külvárosában, St. Albansban működő egyetem igazgatóját, aki most is szívesen segített.

Az ottani egyetem gyakorlókertjében jártak, ahol dísznövénytermesztést és parképítést láttak.

- Rosszkor utaztunk - meséli, másfél héttel a londoni metrórobbantás után mindenki gyanakvó volt, az emberek féltek, és az a rossz hangulat mindenhol érződött. Augusztus végéhez közeledett, még az egyetem is üresen állt, valódi gyakorlati oktatást így nem láthattunk.

Láttak viszont igazi farmergazdaságot. Vendéglátójuk 400 hektáron gazdálkodik, családja már 300 éve ezzel foglalkozik. A hagyományt itt igen erősen tisztelik, ezért volt élmény az a vacsora, melyre meghívást kaptak. Ehhez azt is tudni kell, hogy a britek nemigen szeretik az idegeneket házukba engedni.

- Lehetőségünk volt egy mintagazdaságot is megtekinteni. Ezt a farmot nyitott farmmá alakították át, ami azt jelenti, hogy mindenkinek mindent szabad! A gyerekek etethetik, gondozhatják az állatokat, gazolhatják a zöldséges kertet, szénát hordhatnak, részt vehetnek a vetésben és
a betakarításban, egyszóval mindenféle munkában kivehetik a részüket.

Az egyetemek többféle lehetőséget nyújtanak a magyar diákoknak és a szakembereknek is, hogy külföldön is tanulhassanak, ismereteiket bővíthessék. Horváthné Erdős Cecília viszont nagy hátránynak nevezte meg a nyelvtudás hiányát: hiába jó szakember a magyar, ha nem tudja megértetni magát az adott országban. Ezért is tartja nagyszerűnek a programot, melynek keretében láthatta, mire kell nagyobb hangsúlyt fektetnie itthon a tanításban.


<<< Vissza