<<< Vissza

Tóni bácsi ünnepi konyhája

2005. december 23.

 
Borkrémleves

Hozzávalók:
6 dl fehérbor, 4 db szegfűszeg, 6 db tojássárgája, 1 citrom leve és reszelt héja, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. mazsola, tejszín.

Elkészítés: A bort 2-3 dl vízzel, a citrom levével, a lereszelt héjával, valamint a fűszerekkel felforraljuk. A tojássárgáját gőz felett, a cukorral és a vaníliás cukorral, kézi habverővel folyamatosan és intenzíven habosra keverjük. A tűzről levett fűszeres borkeveréket határozott mozdulattal keverve hozzáöntjük. Tálaláskor borba áztatott mazsolával, tejszínhabbal díszítjük.

Szilveszteri malacsült

Hozzávalók 8 személyre:
1 db 6-8 kg-os konyhakész malac, sertészsír, sör, füstölt szalonna, 1 citrom, só, bors, majoranna.

Elkészítés:
A megmosott, lecsepegtetett malac hasüregét bedörzsöljük sóval, borssal, majorannával. Néhány órás állás után a szájába nyers burgonyát, hasüregébe alufóliába csomagolt üveget teszünk, hogy sütés közben formáját megtartsa.

Sütőtepsire tett rácsra fektetjük és vastagon megkenjük sertészsírral. A fülét és a farkát becsomagoljuk alufóliába, hogy ne égjen meg. Előmelegített sütőben, közepes lángon sütjük. Negyedóránként megkenegetjük sörbe mártott szalonnával. Tálaláskor az üveget és a burgonyát eltávolítjuk, szájába citromot helyezünk. Pezsgős párolt káposztát és hagymás törtburgonyát kínálunk mellé. Ha nem olyan nagy a társaság, a sült elkészíthető bőrös malackarajból is.

Almás sajtos pulykatekercs


Hozzávalók:
80 dkg pulykamell, 15 dkg gépsonka, 2 db alma, 10 dkg sajt, tojás, liszt, 2 dl fehérbor, só, bors, apróra vágott petrezselyem, olaj.

Elkészítés:
A pulykamelleket kicsontozzuk, majd felszeleteljük. Kissé kiverjük, besózzuk. A gépsonkát apró kockára vágjuk. Az almákat megtisztítjuk és a sajttal együtt lereszeljük. Az almát, a sajtot, a tojást jól összekeverjük, sóval, borssal, zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Ezt a tölteléket a pulykaszeletekre kenjük, széleit kissé behajtjuk és feltekerjük. Vékony zsineggel összekötjük, hogy formáját megtartsa. A tekercseket lisztbe megforgatjuk és forró olajon minden oldalukat pirosra sütjük. Ekkor aláöntjük a bort és fedővel letakarva puhára pároljuk. A pulykatekercseket tálra rakjuk, ráöntjük a fehérboros pecsenyelevet, párolt rizzsel tálaljuk.

Csavart kalács


Hozzávalók:
60 dkg liszt, 4 tojás, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 ek. margarin, mazsola, aszalt alma, barack, meggy.

Az öntethez:
1 vaníliás pudingpor, tojáslikőr, 4-5 dl tej.

Elkészítés, tészta:
Könnyű élesztős tésztát készítünk. Háromfelé osztjuk, és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. Az aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk. A tésztát még egyszer kinyújtjuk és az aszalt gyümölcsöket belekeverjük. Ezután fonjuk, kerek tortaformába helyezzük és középmeleg sütőben megsütjük.

Öntet:
Vanília pudingporral, tejjel öntetet készítünk hozzá, amelyhez még tojáslikőrt is öntőnk. Így még pikánsabb, finomabb lesz a sütemény.

Sonkakrémmel töltött borkorcsolya falatkák


Hozzávalók:
40 dkg leveles tészta, 30 dkg kötözött sonka, 15 dkg sajt, liszt, margarin, 4 dl tej, só, bors.

Elkészítése:
A levelestésztát liszttel megszórjuk. Basemalt készítünk. A ledarált sonkát kakukkfűvel fűszerezzük és összekeverjük a basemallal.
Úgy töltjük meg a tésztát, mint a rétest, csak sokkal fékonyabban. Feltekerjük és éles késsel darabokra vágjuk. Forró sütőben megsütjük. Amikor majdnem kész, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben ráolvasztjuk a sajtot a falatkákra.

Vörösbor-puncs


Elkészítés:
Fél liter vizet 20 dkg kristálycukorral, 2 szem szegfűszeggel és kevés fahéjjal felfőzzük, majd lassú tűzre tesszük. Hozzáadjuk az 1 üveg vörösbort, fél citrom és fél narancs levét, negyed l rumot. Melegen és lehűtve is fogyaszthatjuk.

Újévi káposztaleves


Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg savanyúkáposzta, zsír, 1 erőleves kocka, liszt, 1 fej hagyma, 1 kk. pirospaprika, füstölt szalonna, füstölt parasztkolbász, 1 dl tejföl, só.

Elkészítés:
A savanyúkáposztát egy liter vízben puhára főzzük. Beletesszük a kockára vágott, megpirított szalonnát, a vékony karikára vágott parasztkolbászt és a leveskockát. Rántást készítünk, hozzátesszük a finomra vágott hagymát és a pirospaprikát, kevés vízzel hígítjuk, a levesbe keverjük, 10 percig forraljuk. Tálalás előtt keverjük bele a tejfölt.

Virsli vajastésztában


A vajastésztát 2 mm vékonyra nyújtjuk. 1,5 cm széles szalagokat vágunk belőle. Egy-egy virslit belecsavarunk a tésztába, két végénél a tésztát tojással megkenjük és összenyomjuk. Az egészet tojással megkenve, gyors tűznél sütjük. Reszelt tormát, mustárt vagy ketchupot adunk hozzá.

Jó étvágyat!


<<< Vissza