<<< Vissza

IronWill - vasakarat

2005. december 23.

 

Elvis óta tudjuk, hogy a rockzene a lázadás egyfajta kifejezési formája, ami a rock újabb és újabb stílusirányzatainak keletkezésekor újból és újból bebizonyosodott. Legmarkánsabban a hetvenes évek vége felé jelentkezett mindez, a punk-mozgalom angliai megindulásával. Ez az irányzat azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy Szentesen ma szinte kizárólag a punk-koncertekre telnek meg a nézőterek.

Ez az oka annak, hogy nem mehetünk el szó nélkül a helyi erőkből álló IronWill (vagyis Miklós "Füles" Attila gitár, ének, Tarján András - dob, Tarján Péter - gitár, vokál, Bugya László - baszszusgitár) majdnem friss CD-je, a "Csűűűűűűű, Csiga!!!!!" mellett.

A zenei teljesítmény olyan, mint a kezdő punk-zenekaroké általában. Van néhány ügyes ötlet ("Intró"), ám a zenekar tagjaira ráférne még néhány hangszeres kurzus. A punk-zenészek azonban inkább az autodidakta megoldás hívei, ami lassabban vezet eredményre a tanulási folyamat során.
Ami a szövegeiket illeti, azok egyszerűek, direktek (és, nem egy helyen pontatlanok is, sajnos). Néhány nótában - a punk-stílus kívánalmainak megfelelve - már-már a lázadás jegyeit hordozzák magukon, amely radikálisnak mégsem nevezhető, mivel a tere leginkább a srácok mikrokörnyezetére korlátozódik. Mindez értelmezhető lehetne úgy is, hogy a fiúk azt gondolják: a forrongás kora a rendszerváltással lejárt. Vagy, még keresik a méltó ellenfelet, a bajok gyökereit, amit például a szegedi CPg megtalált annak idején a nagypolitikában ("a királyunk egy báb"), vagy a lemezipar berkein belül ("Erdős Péter..."). Vagy, túlságosan riasztó számukra a "szólj igazat, betörik a fejed" aranyigazsága, ami épp a CPg tagjait küldte igen keményen padlóra.

Valószínűbb azonban az IronWill-nél egy másfajta életérzés-dominancia, amely szintén nem egy számból derül ki, mégpedig elég markánsan. Ez pedig nem más, mint a fásultság, a beletörődés, különböző fokozatokban. Az innen való kivezető utat a srácok privát keresgélik, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy jó felé indultak el. (Lásd a lemezen a hármas számú nótát.) Mentségükre szolgáljon, hogy fiatalok még, és tapasztalatlanok.

Egy biztos: a következő lemezanyaghoz, a továbblépéshez feltétlenül szükségük van arra a valamire, ami a nevükben olvasható.

Az IronWill egyik jelentése ugyanis: vasakarat!

Olasz Sándor


<<< Vissza