<<< Vissza

Teher alatt a pálma
Évfordulónaptár 2005

2005. december 23.

 

275 éve, 1730. december 29-én Szentes mezővárosa három országos és marhavásár (tavaszi, nyári, őszi) tartását engedélyező kiváltságlevelet nyert III. Károly királytól. A település hivatalos pecsétjén ekkor jelent meg a pálmafa szimbólum, amely utóbb a város címerképévé vált. A pálmafa szimbólum a református egyház közvetítésével került a település címerébe. A kortársak az örökzöld pálmával a szentesi nép szívós élni akarását, a megpróbáltatásokkal szembeni dacos kiállását és örökös megújulását kívánták kifejezni (Palma sub pondere crescit = Teher alatt nő a pálma).

A negyedik (téli) országos vásárra 1847-ben kapott engedélyt V. Ferdinándtól.

115 éve, 1890. december 31-én 73 éves korában elhunyt Davidovits István (1817-1890) görögkeleti lelkész, aki 33 éven keresztül szolgált Szentesen.

105 éve, 1900. december 31-én, szilveszter éjjelén a városi kórház fenntartását Csongrád vármegye vette át.

20 éve,
1985. december 31. A Móricz Zsigmond Művelődési Központ munkatársai az év folyamán összesen 1453 rendezvényt szerveztek (kiállítások, színházi előadások, ismeretterjesztő programok), amelyeken több mint 200 ezren vettek részt.

20 éve,
1985 december folyamán adták át a forgalomnak a Hámán Kató lakóte-lepre vezető, 17,2 méter hosszú új Kurca-hidat, a-mely a Rosenberg házaspár (ma Szalai) és a Tanácsköztársaság (ma Köztársaság) utcákat köti össze.

A városi tanács, a Szentes és Vidéke Áfész, valamint a lakosság összefogásával a Kisér nevű városrészben (Farkas Antal u.) elkészült az 500 m2 alapterületű, korszerű ABC kisáruház.

15 éve,
1990 decemberében alakult meg a Társadalmi Egyesületek Szövetségének Szentesi Szervezete, amelynek célja a közösségi autonómia, a helyi civil társadalmi mozgalmak erősítése, az emberi és polgári jogok szolgálata. A TESZ helyi szervezetének elnöke Déló N. Lajos, ügyvezető elnöke Hering Ferenc.

A Helyőrségi Klub politikai előadásainak vendége volt Fodor Gábor országgyűlési képviselő, a FIDESZ egyik vezetője, az ELTE Jogi Karának tanára, aki interjút adott a Szentesi Élet tudósítójának, Fogas Pálnak.

A Szentesi Kertbarátok Köre az évzáró taggyűlésen új vezetőséget választott. A 20 évi elnökség után visszavonult Király István helyébe Gulyás János lépett, társelnökök dr. Hrabovszki Pál és dr. Horváth György.

190 éve,
1815 folyamán Stöckl János gyógyszerész megnyitotta az első szentesi gyógyszertárat. (Ugyanő 1826-ban Csongrádon fiókgyógyszertárat létesített.)

255 éve,
1750 decemberében nagy árvíz pusztított Szentesen. A mindvégig enyhe és túlnyomóan esős novembert még enyhébb december váltotta fel, s a hónap közepére az egész határ víz alá került. A "szerfelett való vízáradás" elsodorta a töltéseket, gátakat és hidakat. Az év végéig apadás nem következett be, minden nap tovább terjedt, növekedett a víz.

Összeállította:
Labádi Lajos


<<< Vissza