<<< Vissza

Fehér karácsony

2005. december 23.

 
A meteorológiai jelentések napok óta latolgatják, esik-e a hó a mostani ünnepen? Kétségtelen, ugyanolyan hangulati elem, mint a beigli illata, a csillagszóró szikrázása vagy az ajándékok okozta öröm. Kinek van kedve esernyővel menni az éjféli szent, vidám misére? Bár az sem lehet igazi akadály.

A világ karácsonya azonban tarka. Szent Miklós püspök már régen áttette székhelyét Kis-Ázsiából az északi Finnországba, így aztán - stílusosan - rénszarvas húzta szánon közlekedik. Azon már túl vagyunk, mikor a jóságos Mikulást Télapóvá alakították. Bár megjegyzem, az is jóságos volt. Ma, a képernyők jóvoltából többet látunk a világból mint valaha.

Láttam afrikai Mikulást, indokolatlan bundában, viszont mezítláb. Férfi magazinokban találhatunk gyönyörű lányokat szinte ruhátlanul. De az a kevés, ami itt-ott rajtuk van, az a piros-fehér Mikulás-stílust imitálja. A süveg az teljesen, az nem takar semmi izgalmasat, a címlaplányok fejben a leggyengébbek. Láttam a derék öregek számára rendezett síversenyt, persze a szokásos egyenruhában. A kommentár szerint nagy siker volt, főleg a gyerekeknek tetszett. Naná. Megrendezték a Mikulás-futást is. Itt férfiak indultak. A felszerelés alulról fölfelé: sportcipő, fürdőgatya, Mikulás-sapka. Az előbb emlegetett tanga-Mikulások jobban néztek ki, viszont ez a rendezvény is teljesen értelmetlen.

Persze nem kell mindig komolykodni, emlékezzünk csak gyermekkorunk krampuszaira, akik mára teljesen háttérbe szorultak. Félő viszont, hogy a két ünnep teljesen összemosódik, eljöhet az a korosztály, amely szerint a Mikulás hozza a Jézuskát.

De egyre több adventi koszorút látni. Egyre többet költünk ajándékokra, egyre kevesebb gyermeknek. A Jézuska az idősekre is gondol. És az emberek is gondolnak egymásra. Úgy hallom-olvasom a jótékonysági akciók szervezőitől, hogy minden nehézség, gond ellenére az emberek zöme szívesen adakozik. Pedig ebben az évben módfelett sok lehetőség nyílt rászorulókon segíteni. De mégsem fogyott el a jószándék. A világ eldurvult, erőszakos, gyakran közönséges, néha ízléstelen. Úgy látszik az igény a jóságra, annak szerény, nem hivalkodó kimutatására megvan a többségben. A lelkünk hirtelen nem lesz olyan, mint a patyolat. De advent idején igyekeztünk fehérbe öltöztetni.

Azért jó lenne egy kis hóesés is. Az nem kerül semmibe.

Poszler


<<< Vissza