<<< Vissza

Ezüst a szakács Eb-ről

2005. december 23.

 
Mint ahogy arról lapunk korábban beszámolt, tavasszal az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége által megrendezett hazai szakácsversenyen aranyérmet szerzett a Dimák Árpád-Mészáros Mónika páros. A szentesi illetőségű kiváló szakemberek az elsőség mellett lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek - a Magyar Közétkeztetési Csapat tagjaként - a baseli Szakács Európa-bajnokságon, melyet november közepén rendeztek Svájcban.

- Mivel közétkeztetési kategóriában nem írtak ki versenyt, így a tavaszi hidegkonyhai győztes, (Mágor Attila) és mi, akik a melegkonyhai kategóriát nyertük, csatlakoztunk egy regionális csapathoz. Az 5+1 fős csapatban kiegészültünk Suga Péter világ- és Európa-bajnok mesterszakáccsal, Fejszés Sándor mestercukrásszal, és Dániel Balázs szakáccsal.

- Hány országból érkeztek versenyzők a viadalra?


- Harminc ország közel ötszáz résztvevővel képviseltette magát az Eb-n. Az egyéni és csapatverseny mellett a világbajnoki pontokért is zajlott a küzdelem a különféle nemzetek csapatai között. Hazánkból a regionális csapatok versenyében három gárda mérettette meg magát. Rajtunk kívül szerepelt még egy debreceni és egy hévízi érdekeltségű társaság a kategóriánkban.

- Milyen feladatoknak kellett eleget tenniük a versenyzőknek?


- Akik egyéniben szerepeltek, azoknak nyolc személyes tálat és négy előételt vagy ötfogásos menüt és négy főételt kellett tálalniuk, de ezen kívül volt cukrászmunkára illetve zöldség- és ételszobrászatra is lehetőség. A csapatoknak egy nyolc személyes tálat, négy előételt, három-három hideg és meleg fingerfood-ot, ötfogásos menüt, kétszemélyes éttermi tálat, négy főételt, valamint cukrászmunkát kellett elkészíteniük.

- Felsorolni is hosszú, mi mindent kellett az asztalra tenniük, de mégis: mennyi időbe telt mindez?


- A teljes program elkészítése elejétől a végéig hat embernek 30-36 órás munkába telt. Amit kiutazásunk előtt el tudtunk készíteni, azt készen vittük ki, de így is 24 órát vett igénybe, mire asztalra került minden. A verseny előtti reggelen kezdtük a munkát, és másnap hajnali négy-öt óra körül fejeztük be. Hat órakor lehetett felrakni az ételeket, 8 órától pedig értékelt a zsűri.

- Mi volt a legnehezebb része a versenynek?


- A befejező szakasza a terítésnek, illetve az időszámítás. Láttuk, hogy az olaszok, a németek milyen apparátussal érkeznek, hogyan dolgoznak. Majd' harminc ember sürgölődött a csapatuk mögött a háttérben azon, hogy eredményes munkát végezzenek. Arról meg még nem is szóltunk, milyen költségvetést biztosítanak számukra.

- Végül milyen eredménnyel zárták az Európa-bajnokságot?


- A regionális csapatok versenyében a Magyar Közétkeztetési Csapat ezüstérmet szerzett, míg egyéniben három aranyéremmel és két bronzéremmel jutalmaztak bennünket. Érdekesség, hogy a csapatban szereplő Mágor Attila az ezüst mellé egyéniben is begyűjtött egy első helyet, mégpedig a legmagasabb pontszámmal, amit ezen az Eb-n ebben a kategóriában adott a zsűri.

- Következő megmérettetés?


- Tavasszal a Közétkeztetők Országos Szakácsversenyét rendezik. Most még pihenünk, aztán meglátjuk belevágunk-e az újabb nehéz feladatba.

H. V.


<<< Vissza