<<< Vissza

Szellemiség és humor a gimis bálon

2005. december 23.

 
Hagyományosan nagy élmény diáknak és nézőnek a Horváth Mihály Gimnázium szalagavató ünnepsége. A legutóbbi eseményt a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban egyszerre lengte be a nagy múltú iskola szellemisége és a mindig jókedélyű diákság humora.

Az immár 146 éves gimnázium idei tanévben búcsúzó öt osztályának dr. Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő olvasta fel azt a szellemi útravalót, melyet ezúttal is, mint az előző években, az iskola egyik régi - a saját szakterületén azóta messzire jutott - diákja küldött a jelenlegi gimnazistáknak. A mesterkélt magyarázatokra még fogékony fiúknak, lányoknak hangzott dr. Badó Attila, az Szegedi Tudományegyetem professzorának intelme, aki 1984-ben érettségizett a szentesi gimnázium irodalmi-drámai tagozatán. "Kételkedjetek" - szólt összefoglalva a levél.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Szirbik Imre polgármester köszöntő szavai után a 11. oszályosok feltűzték a szalagot az utolsó évesek ruhájára, Janiga Lilla és Mikecz Kata külön beszédet is intézett hozzájuk, gyertyával a kézben. A végzős évfolyam is megadta a módját a búcsúzkodásnak: Kruzslicz Tamásból a költő szólt, ahogy a gimis évekről emlékezett, szavaira Kucsov Borisz riposztozott humorral. Akik a tavalyi szalagavatón még csak az árnyékban bújtak meg, ezen az eseményen már főszereplőkké váltak. Rájuk, a végzősökre az iskolai próbatételek - főleg az érettségi - mellett ezen a várva - várt estén is fontos feladat várt: a keringő és a legalább ennyire hagyományossá vált osztálytáncok.

Báli ruhás lányok, majd partnereik foglalták el a táncteret, s a végzős diákok, vagyis 55 pár keringőzött. A bálok után a bárok hangulatát is megidézték az elsötétülő teremben, majd az öt végzős osztály egymás után mutatta be táncos produkcióit. A 12. bések cirkuszt varázsoltak tarka ruhájukban, a végén egymás nyakában kötöttek ki. Vidám társaság lehet a 12. F is, apáca show-t vártunk, de az csak pillanatokig tartott, kibújtak a reverendából, műsoruk balettelőadásba torkollott, sőt náluk a pápa is vígan ropta. A dések, vagyis a drámaisok a Dzsungel könyvéből adtak elő részleteket, mintha az élet színterén táncolnának. Egyikük, a már most is táncfenomén Börcsök Boglárka később szólóban is elérte, hogy rá irányuljon minden tekintet. A 12.A is megvált a tankönyvek és jegyek világától, cilinderben táncoltak. Az élet rugalmasabb válfaját választották a gések is, rockosabb táncukban. Páli Viktória testvérével, Erikkel megmutatták, milyen a keringő bajnoki szinten, a diákok pedig, hogy milyen örömteli azt szüleikkel lejteni. Az egymás mellé felsorakozott végzős évfolyam közös dallal búcsúzott az iskolai évektől, majd az Alibi zenélt.

D. J.


<<< Vissza