<<< Vissza

Félelem nélkül
Munkanélküliségről, vidékről, családról

2005. december 23.

 
Deutsch Tamás, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz-MPSZ kampány-és stábkommunikációs vezetője volt a vendége a Kurca-parti esték legutóbbi előadásának.

Az előző kormány ifjúsági- és sportminisztere korábban is járt már városunkban, ezúttal ő zárta ezt a rendezvénysorozatot erre az évre, de a Szentesi Polgári Körök reménye szerint vele nyitják - talán januárban - a 2006-os választási ciklust is.

Tájékoztatójában Deutsch aktuális politikai kérdésekről is szólt, köztük a látogatása napján bejelentett, s a Parlamentnek tárgyalásra benyújtott fideszes törvényjavaslatról, mely reményeik szerint jövő március 1-jétől hatályba is lép.

A munkahely garancia átfogóan orvosolhatná a magyar gazdaság egyik legsúlyosabb közelmúltbeli problémáját, a körbetartozásokat. Ezek nagyságrendje a szerényebb becslések szerint elérte a 150 milliárdot, más számítások szerint már meghaladta a 7-800 milliárdot is. A kormányzat gazdaságpolitikai lépéseinek köszönhető szerinte, hogy nagyon sok kis-és középvállalkozás vált fizetésképtelenné, s a körbetartozások több, mint 100 ezer munkahelyet veszélyeztetnek. Ennek rendezése a legfontosabb intézkedés a munkahelyek megtartása érdekében.

Vidéken erősebb a jobboldal támogatottsága, hangzott a politikustól a közéleti fórumon. Minél kisebb egy település, ez annál inkább jellemző, a kormány elhibázott döntéseket hozott, érzéketlen a vidék problémái iránt, állapította meg a politikus. A családpolitikáról is beszélt, s 2050-re azt a borúlátó képet jövendölte, hogy maximálisan 8,5 millió ember lakhatja az országot. Csökken a születő gyermekek száma, s csökken a 18-65 év közötti dolgozóké is. Akkor viszont mitől fog az ország gazdasága gyarapodni? - tette fel a kérdést az alelnök. Nem ért egyet bizonyos szocialista képviselőkkel abban, miszerint a családi pótlék ugyanaz, mint a családoknak adható adókedvezmény. Úgy látja, hogy aki ma nyulat tenyészt, kap adókedvezményt, aki gyereket nevel, az nem. Kérdésre válaszolva fogalmazta meg: azon vannak, hogy olyan törvényeket kell hozni, amik mellett a bérből, fizetésből élők mernek gyereket vállalni.

Annak kapcsán, hogy véget ért tagtoborzó körútjuk, megemlítette, a pártot segítő önkénteseknek a baloldali kormányzás miatt nem kell félteniük állásukat, egziszenciájukat. Az ő feladatuk meggyőzni az embereket, hogy a kampány nem tévévitákat jelent, nem a fejük felett, hanem a jövőjükért zajlik, ezért menjenek el szavazni. A választás egyik (lelki) alapkérdése, hogy az emberekbe ívódott félelemérzést vissza lehet-e szorítani. Ha a választásokon a Fidesz nyer, de az országban tapasztalható igazságtalanság mégis következmények nélkül folytatódik, Deutsch Tamás szerint nem lehet majd azonosulni a rendszerváltoztatással.

D. J.


<<< Vissza