<<< Vissza

Tilos a petárdázás!

2005. december 23.

 
A rendőrség munkatársai az elkövetkezendő napokban, és különösen az esztendő utolsó napján, fokozott figyelmet fordítanak a pirotechnikai eszközök birtoklásának, felhasználásának módjára. Különösen azok számíthatnak súlyos büntetésre, akiket petárdázáson kapnak. Az alábbiakban néhány, az eszközök használatával kapcsolatos információt osztunk meg olvasóinkkal.

Általános szabály az, hogy magánszemély petárdát nem birtokolhat. A pirotechnikai termékeket hatóanyag tartalmuk szerint osztályozzák. Az elsőbe a játékos pirotechnikai termékek tartoznak. Ezeket a 14 év fölötti személyek engedély nélkül vásárolhatják meg, birtokolhatják, egy időben összesen bruttó 1 kg tömegig tárolhatják, és a használati utasításban meghatározottak szerint használhatják fel. 14 év alatti személyek csak nagykorú személy felügyelete mellett használhatják fel a játékos pirotechnikai termékeket. Ezek az eszközök csak az e célra szakosodott, nyílt árusítású üzletben, vagy egyéb üzlet megfelelően elkülönített részében árusíthatóak, engedéllyel.

A második pirotechnikai osztályban az ún. kis tűzijátékok sorolandók. A 18. életévüket betöltött magánszemélyek december 28-a és 31-e között birtokolhatják ezeket a termékeket, illetve 3 kg bruttó tömegig tárolhatják is azokat. A kis tűzijátékokat a használati utasításban meghatározottak szerint december 31-én 18 óra és január 1-jén reggel 6 óra között használhatják fel.

A fel nem használt hibás vagy lejárt szavatosságú, továbbra a vevő által visszaadott kis tűzijáték terméket 2006. január 5-ig a forgalmazónak vissza kell szállítani, aki ezt köteles térítés nélkül visszavenni. A pirotechnikai termék felhasználása nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét, az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet.

A pirotechnikai eszközök használati szabályainak megszegői szabálysértési eljárás során 100 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal sújthatók.

H. V.


<<< Vissza