<<< Vissza

Ez a munkánk: segítünk

2005. december 23.

 
Szociális munkáért kitüntetés. A díjat ebben az évben alapították, így Gál Antal, a Szentesi Családsegítő Központ igazgatója elsők között vehetteát Göncz Kinga miniszter-
asszonytól. Az állami kitüntetésre a Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete terjesztette fel. A szociális munka napja alkalmából november 14-én adták át tizenhárom arra érdemesült állampolgárnak.

Az elismerés a gyermekvédelemben nyújtott eddigi tevékenységemnek szólt, illetve annak a tizenhárom évnek, ami már a Szentesi Családsegítő Központhoz kötődik - mondja. A földrajz-testnevelő tanári végzettséggel rendelkező pedagógus hat év általános iskolai tanítás után
1993-ban pályázat útján kapta meg az intézményvezető állást. Abban az évben született meg a szociális törvény, melynek keretében létrehozták a családsegítő szakszolgálatot.

- Vallom, ennek a tevékenységnek kettős funkciója van. Egyik a konkrét egyének, családok sorsának a segítése, támogatása. A másik pedig az, hogy felelősséggel figyeljük helyi kis társadalmunkat, nézzük, hogy hol vannak problémák, hiányosságok, nehézségek, melyek azok, amelyeket a város valamilyen módon meg tud oldani. És ha ilyet látunk, azt jelezzük, javaslatot teszünk a megoldására. Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekvédelmi intézmény vagyunk. A külön-külön szervezeti egységet képező szakfeladatok jól illeszkednek egymáshoz, mindegyike a bennünket felkereső, vagy ide irányított családok és gyermekek védelmét, segítségét és fejlesztését szolgálják.

Az igazgató elmondja, hogy 12 éves működésük során azon voltak, hogy feladataikat, szolgáltatásaikat a lakosság szociális szükségleteihez igazítottan végezzék.

- A kitüntetést személy szerint én kaptam - folytatja -, de ahhoz, hogy ezek az ellátások létre tudtak jönni, az a városvezetést is dicséri. Ha szakmailag alá tudjuk támasztani, hogy miért van szükség egy új ellátási formára, akkor azt a testület mindig méltányolta, segítettek a megoldásban. Örülök, hogy ilyen közegben dolgozhatom, mert azért messze nem ez a jellemző országos szinten.

Ilyen szintű szociális összefogás, mint amilyen a városban van nagyon ritkán fordul elő. Jól összeállt ez a szociális team, s tényleg azon dolgozunk, hogyan lehet segíteni.

- Az említett csapat tagjaként hogyan látja az emberek helyzetét?


- Minél jobban vizsgálja az ember a lakosságot, annál több problémával találkozik. Azt is mondhatnánk, nő a probléma. Ez kétélű dolog. Ha végignézünk például a gyermekvédelemben, láthatjuk, hogy amióta megjelentek a gyermekvédelmi szolgálatok, ez 1997-hez datálódik, jelentősen csökkent azoknak a tanulóknak a száma, akik szakellátásba, állami gondozásba kerültek. Ezt mi nagyon jó eredménynek tartjuk. Az a célunk, hogy még a családban próbáljunk segíteni, hogy ne kelljen szétválasztani a gyereket az édesanyjától, családjától. Ugyanez a dolog a családok átmeneti otthonánál is, még az utolsó pillanat előtt kapjanak segítséget. Intenzív segítségnyújtás mellett kapja meg azt a lehetőséget, hogy rendbe rakja az életét.

- Ahol lehet, segítenek. Ez a feladatuk. Munkájuk a kezdetek óta nagyon sokat változott.


- A pedagógiai szakszolgálat elkerült az intézménytől, önállóak lettek. Most már csak szociális területen mozgunk. A gyermekjóléti szolgálat '97 óta működik, a megyében mi vagyunk a módszertani tanintézmény. Ma már 300-350 között van egyszerre az a gyereklétszám, amely velünk kapcsolatban áll. A Családok Átmeneti Otthonát 2000 decemberében nyitottuk. Azóta szinte folyamatosan telt házzal működik. Szintén pályázati forrásokat megcélozva indultunk el idén a gyermekek átmeneti otthonával. Itt indokolt esetben az édesanya is beköltözhet a gyermekkel. Valljuk, nehéz helyzetben nem az az elsődleges megoldás, hogy elvesszük a gyermeket.

- Pályázat útján hozták létre idén a tanyagondnoki szolgálatot.


- A családsegítő szolgálatunkhoz kapcsolódott idén a tanyagondnoki szolgálat. Jelenleg 1200 külterületi, főként tanyán élő lakos mindennapjait igyekszünk könnyebbé tenni három körzetben. Cserebö-kény, Lapistó és Magyartés tartozik ide. Jelentős változást hozott intézményünk életében a térség települései között létrejött többcélú kistérségi társulás. Tevékenységeink körét ezzel kiterjesztettük a kistérségre.

- Említette a családsegítő szolgálatot...


- A családokban jelentkező szociális problémák, életvezetési nehézségek elhárításában és feloldásában nyújt segítséget, például tanácsadással, ügyintézésben való közreműködéssel. Az intézményünk által koordinált Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elsődlegesen a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzésében tevékenykedik. A Dózsa házban kialakítottuk a Pepita Macska ifjúsági klubot, jelenleg csak a hétvégi estéken várja a fiatalokat, azonban nyitott bármely önszerveződő ifjúsági kezdeményezés befogadására, amelynek céljai összeegyeztethetőek a klub szellemiségével.

Lovas József


<<< Vissza