<<< Vissza |
Tóni bácsi konyhája |
2005. december 16. |
Sárgaborsóleves gombával Hozzávalók: 50 dkg sárgaborsó, 20 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, olaj, őrölt bors, só. Elkészítés: Az előző este beáztatott sárgaborsót sóval, borssal petrezselyemmel együtt feltesszük főni. Amikor megfőtt turmixgépben pépesítjük. Kevés olajban a megtisztított és felszeletelt gombát sózzuk, borsozzuk és puhára pároljuk, kissé megpirítjuk. Tálaláskor a leves tetejére szedjük a gombát. Bihari töltött dagadó Hozzávalók 5 adagra: 70 dkg sertésdagadó, 35 dkg darált sertéshús, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 tojás, só, őrölt bors, majoranna, 1 dl vörösbor. Előkészítés: A dagadót hegyes, éles késsel felszúrjuk. A hagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágjuk, a sárgarépát és a gyökeret lereszeljük. Elkészítés: A sertéshúsból, hagymából, zöldségekből készített, sóval, borssal, majorannával ízesített, nyers tojással összeállított tölteléket a felszúrt dagadóba töltjük és egy tűzálló tálba helyezzük, melybe egy kevés olajat öntöttünk. Ráöntjük a bort, alufóliával szorosan betakarjuk, és sütőben megsütjük. Utána a húst kiemeljük, felszeletelve, pecsenyelével leöntve burgonyapürével tálaljuk. Luca-napi köszöntő ital Hozzávalók: 2 citrom, 1 dl vodka, 10 dkg cukor, egy kis darab fahéj. Elkészítés: Felforralunk 2,5 dl vizet a fahéjjal, a lereszelt citromhéjjal és a cukorral. Három perc múlva leveszszük a tűzről és lehűtjük. Hozzáadjuk a citrom levét és a vodkát. Jól lehűtve citromkarikával kínáljuk. Jó étvágyat! |
![]() |