<<< Vissza

Dávid és Góliát harca (2)

2005. október 21.

 
Multik rohamozzák Szentest. Hipermarketek készek a csábításra vevői és dolgozói körben. A vélemények természetesen megoszlanak a kérdésben. Legjobban a kiskereskedelem ágál a hipermarketek ellen. Mint az alább elhangzottakból adódik, talán nem alaptalanul.

Dr. Szín Imre ügyvezető (Reál) Dávid és Góliát harcához hasonlítja az egészet. Azt mondja, kicsik ők az óriásokhoz képest, gazdasági erejükkel nem tudnak versenyezni. De...

- Nem adjuk föl, mindent el fogunk követni, hogy a vevők bennünket válasszanak, és a hazai áru, a hazai kereskedő ott legyen mindenkinek a tudatában - mondja. Az óriások hatalmas érdekérvényesítő erejükkel a nagypolitikát is befolyásolják. Országos szinten a kereskedelmi óriások a kereskedelemi törvény több lényeges elemét blokkolják. A beszerzési ár alatti értékesítést, például. A nyitva tartás nem szabályozott. Át akarják alakítani a vásárlói szokásokat. A honi kereskedelem az emberi kapcsolatokra épül, míg a multi heti egy vagy kétszeri vásárlásra ösztökél. Személytelenül.

- Része a dolognak a helybeli kiskereskedő további sorsa - veszi át a szót Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Rt. elnök-vezérigazgatója. A piac kegyetlen és szelektál. A nagyok életben maradnak, a gyengék kihullnak a kosárból. Az nem törvényszerű, hogy a piacunkat átengedjük a multinacionális cégeknek. Dolgozzon csak meg a pozíciójáért a szentesi piacon, és lássa azt, hogy itt olyan kiskereskedői gárda dolgozik, amely nem adja olcsón a helyét. Hitünk, a múltunk is feljogosít arra, hogy itt legyünk a helyi piacon.

Dr. Szín Imre amellett érvel, hogy cégénél, a Reál, előtte a CBA üzletláncban fejlesztéseket hajtottak végre, már ami az áruházlánc technikai felszereltségét, személyzetét illeti. Innentől kezdve figyelembe kell venni, hogy kisebb szelet jut majd a tortából, hosszú évekre el kell felejteni azt, hogy valaha is fejleszteni tudnak. Véleménye szerint a kereskedelem összes szegmensére kihatással lesz mindez. A szolgáltatások is megsínylik majd ezt az állapotot.

- Szentes mezőgazdasági város – folytatja az ügyvezető. Mit fog kezdeni a magyar termelő portékájával? Mert hogy a multi nem veszi meg tőle, az is biztos. Megsínylik majd a nyugdíjasok is, mert a gyermeküknek sem lesz munkahelye, így nem segíthetnek rajtuk. Ez ördögi kör, amely kihatással lesz az ingatlanpiacra. Nem tudják fizetni a bérleti díjat. Felmondják. Európa szemétlerakó helye lettünk, tessék megnézni egy multi hirdetését hány magyar áru szerepel benne.

Mészáros Zoltán kijelenti:

- Arra szeretnénk felhívni a vásárlók figyelmét, hogy itt a Hunor Coop Rt. ötven, de van, aki 20-10 éve áll a vásárlók szolgálatában, ezt ne hagyják figyelmen kívül. És azért, hogy 1-2 forinttal olcsóbbnak tűnik valami, ne legyenek hűtlenek hozzánk. Fejlesztéssel, árubőséggel, udvariassággal, kommunikatív kereskedelemmel próbálunk a szolgálatukra állni.

- A multinacionális cégeknél nem annyira jellemző a szakszervezeti mozgalom. Vajon miért? Tiltják. Juszt Lászlónak nincs gondja a TV ügyvédje című műsorában, a témát adják a multik munkavállalói. Az őket ért sérelmek. Nézzék meg a műsort, ezzel van tele. Olyan alapvető dolgozói sérelmek ütköznek ott, mint például a munkaidő. Gondolkodjunk hosszú távra - zárja a beszélgetést dr. Szín Imre.


<<< Vissza