<<< Vissza

Az egészséges táplálkozás alapelvei

2005. október 21.

 
Magyarországon az elhalálozások háromnegyed részéért a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek felelősek, ezek elsősorban: a szív- és érrendszeri, daganatos megbetegedések. A nem megfelelő táplálkozásnak, az életmódnak döntő szerepe van a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotának kialakulásában és a nagyarányú elhalálozás bekövetkezésében.

Egészséges táplálkozás háza a gabonafélékre épül, a zöldségek és gyümölcsök alkotják az oldalfalakat, a tető a húsokból és húskészítményekből, valamint tej és tejtermékekből áll. Ezekből az élelmiszercsoportokból naponta többször is kell fogyasztani. A zsiradékban és cukorban nagyon gazdag táplálékok nem szerepelnek a mindennapi táplálkozás szerkezetében, ezeket hetente vagy annál is ritkábban célszerű fogyasztani.

Gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek, ételek hozzájárulnak a szervezet fehérje, vitamin és ásványi-anyag szükségletének kielégítéséhez; szerepet játszanak az energia-, szénhidrátbevitelben. Zsírtartalmuk elenyésző, de az ételkészítés, az élelmiszergyártás és az étkezés során hozzáadott zsiradék nagymértékben megnövekedhet. A teljes értékű, nagy élelmi rosttartalmú gabonafélék rendszeres fogyasztása hozzájárul az egyes betegségek megelőzéséhez.

Naponta többször fogyasszunk gabonafélét. Tervezzük étrendünket, minél több étkezésre jusson teljes értékű gabonatermék. Használjunk teljes értékű gabonafélét az ételkészítéshez, törekedjünk a változatosságra.

Zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök sokfélesége változatossá teszik táplálkozásunkat. Energiatartalmuk nem nagy, kivéve a száraz hüvelyeseket. Zsiradéktartalmuk is elenyésző. Szénhidráttartalmuk kicsi, kivétel pl.: burgonya, gesztenye, banán… Élelmi rosttartalmuk (pektin) a legfőbb egészségvédő hatásuk: gátolja a zsírok és koleszterin felszívódását, epesavakat kötnek meg, és ürítenek ki a széklettel. Vitamintartalmuk jelentős: B1, B2, B6,C, K-vitamin, folsav, és karotinoido-kat tartalmaz. Jó kálium, magnézium, és közepes kalciumforrások. Vastartalmuk is közepes. Az antioxidánsok (E, C vitamin, cink, szelén, flavonoidok) és az élelmi rostok gátolják az érelmeszesedés és számos daganatos betegség kialakulását.

Naponta legalább háromszor együnk zöldség- és főzelékféléket, legalább háromszor gyümölcsöt. Legyen "kéznél" gyümölcs, zöldségféle. Friss, ép gyümölcsöt, zöldséget fogyasszunk. Gyakran válasszunk sötétzöld leveles főzelékfélét, citrusfélét, paradicsomot, hüvelyes főzelékeket - bőségesen tartalmaznak karotinoidot, C-vitamint, folsavat. Az étkezések befejezése után érdemes gyümölcsöt enni.

Berezvai Debóra
ifjúsági védőnő


<<< Vissza