<<< Vissza

Természetesen anyatejjel!

2005. október 21.

 
Ezen a héten kedden és szerdán voltak a városi egészségnap programjai, amelynek keretében a helyes fogápolásról hallhattak előadást az általános iskolások. Az ifjúsági házban dr. Pálmai Ildikó (képünkön) főorvos kérdezte a gyerekeket. Az egészségnaphoz kapcsolódik Természetesen anyatejjel! és Az egészséges táplálkozás alapelvei cikkünk.

A művészetekben a gyermekét szoptató anya jeleníti meg a tiszta szeretet szimbólumát. Akár kőbe vésve, akár vászonra festve mintázták meg őket, a két test egységet, harmóniát, békét, nyugalmat áraszt. A szoptatás nem csupán táplálás, hanem sokkal több ennél.
Az egészséges csecsemő számára az ideális táplálék az anyatej.

Az anyatejjel táplált csecsemők testi fejlődése egyenletesebb, mint a mesterségesen tápláltaké, értelmi és érzelmi fejlődésük kiegyensúlyozottabb, ritkábban betegszenek meg, a betegségeiket könnyebben átvészelik, közöttük alacsonyabb a csecsemőhalálozás.

Az anyatej tartalmazza mindazokat a táp- és védőanyagokat, amelyek a csecsemő zavartalan fejlődéséhez szükségesek 4-6 hónapos korig. Jó azonban, ha a szoptatás egyéves koron túl is tart, azért, mert az anyatej védőanyagaira továbbra is szükség van és azért is, mert az anyatejben lévő enzimek megkönnyítik az egyéb táplálékok emésztését.

Az anyatej tápanyag öszszetétele dinamikusan változik a csecsemő életkora, napszak, a szopás megkezdésétől eltelt idő szerint és befolyásolja az anya táplálkozása is (vitamin-tartalom).

Természetes védőanyagai révén az anyatejes csecsemők ellenálló képessége nagyobb a gyomor-bélrendszeri fertőzésekkel szemben. Közöttük kevesebb a légúti megbetegedés és a középfülgyulladás is.

A tartósan kizárólagosan szoptatott gyermekek körében a későbbi életkorban ritkábban fordul elő allergiás megbetegedés, cukorbetegség, kövérség, magas vérnyomás, és a szív-érrendszeri megbetegedésekre való fogékonyság is csökken.

A szoptatott gyermekek későbbi életkorban elvégzett intelligencia tesztjei jobb eredményt mutatnak.

A szopás - mint izommunka - a szabályos fogazat kialakulásának, ezáltal a fogszuvasodás megelőzésének is egyik fontos tényezője.

A szoptatás az anya egészsége szempontjából is fontos, mivel segíti szülés után a méh visszahúzódását, természetes fogamzásgátlást biztosít, csökkenti az emlő- és petefészekrák kockázatát, a csontritkulás kialakulásának esélyét is.

A szoptató anya a terhesség alatt felvett zsírtöbbletet főleg a tejtermelésre fordítja, így könnyebben visszanyerheti alakját.

A szoptatás alkalmas arra is, hogy megnyugtassa a fáradt, beteg vagy megrémült gyermeket, és arra is lehetőséget ad, hogy az anya egy kicsit megpihenjen.

A szopott tej gyakorlatilag steril, megfelelő hőfokú, friss. A szoptatás kényelmes, egyszerű, olcsó és természetes. A szoptatás érzelmi táplálék is, anyának és gyermeknek egyaránt. A szoptatás megkönynyíti az anya és gyermeke közötti szoros és meghitt kapcsolat kialakulását, mely a gyermek érzelmi, értelmi és szociális fejlődésének alapja.

A tehéntej a leggyakoribb allergén, ráadásul magas fehérjetartalma rejtett bélvérzéseket okozhat, emiatt egyéves kor alatt adása nem megfelelő.
A kecsketej önmagában táplálkozás élettani szempontból nem megfelelő, mivel egyes vitaminokban szegény.

A szoptatás sikerét szolgálja a korai mellre vétel (az újszülöttek rögtön a születés után jó erővel szopnak) és az igény szerinti, gyakori szoptatás. Az anyatejképződés legjobb serkentője a szoptatás. Minél gyakrabban szoptatja a kisbabát édesanyja annál több tej képződik. A babát igénye szerint, kezdetben legalább 3 óránként érdemes mellre tenni.

A WHO, az UNICEF és a legtöbb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a csecsemők 6 hónapos korig kizárólag anyatejet kapjanak, és a szoptatás folytatódjék legalább kétéves korig.

Líbor Éva
védőnő


<<< Vissza