<<< Vissza

Méltósággal megérkezni

2005. október 21.

 
Dr. Lenkey Gábornak ez a második könyve, mely másként értelmezi az egészség fogalmát, mint ahogy azt a hétköznapok során átéljük. Első könyve, a Cenzúrázott egészség arra világított rá, hogy ma Magyarországon inkább betegségipar van. A szerző, aki egyébként szülész-nőgyógyász orvos, példákkal bizonyítja, hogy kinek miért érdeke a betegség fenntartása, mintsem gyógyítása. Miért jó az, ha tovább betegek maradunk.

Mostani könyve a születés csodáját szeretné bemutatni. Arra a kérdésre keresi a választ, miért nem engedjük a babákat meghitt körülmények közé megszületni. A könyv társszerzője Zarka Éva, aki maga is egészségügyi dolgozó volt, ám pályáját elhagyta annak lehetetlen helyzete miatt. Lenkey doktort ő kérte fel arra, hogy a születésről cikksorozatot jelentessenek meg. A könyv ezeknek az írásoknak a gyűjteménye.

A könyv alapgondolata egy francia szülész-nőgyógyásztól származik, aki Csendes születés címmel írt könyvet. La Boyer azt mondja, hogy meg kell teremteni azokat a körülményeket, melyekben, ha az újszülött megérkezik, nem traumák sokaságát kell átélnie.

Zarka Éva úgy gondolja, hogy a mai kórházi szülőszobák egy pályaudvarhoz hasonlítanak: a vajúdó, szülő nőket csak egy függönnyel, vagy válaszfallal választják el, a nővérek jönnek-mennek, nincs lehetőség arra, hogy az anyuka csak magára, és születendő gyermekére figyeljen. Lenkey doktorral arra gondoltak, hogy meg kell teremteni azt a légkört, ami a baba számára a legmegnyugtatóbb. Hiszen a szülés mind a babának, mind az anyának komoly fizikai megterhelés, így egyáltalán nem mindegy hogyan élik át. A 36 fokos langyos anyaméhből 20-25 fokos, erősen kivilágított, idegen hangokkal teli szülőszobába érkezik az újszülött. Azonnal elvágják a köldökzsinórt, ha nem sír fel, fejjel lefelé tartva ütögetik a fenekét. Az anyaméhben összegömbölyödve volt a baba, születés után kifeszítik a lábát, hogy megmérjék. Valóban szükség van erre? Nem lehetne a baba igényeit figyelembe venni? Teszik fel a kérdést a szerzők.

Dr. Lenkey Gábor úgy gondolja, rajtunk embereken múlik, hogyan köszöntjük az újszülöttet. A világhoz való alkalmazkodást könnyítsük meg azzal, hogy félhomályban, a csendben és melegben fogadjuk az anyaméh biztonságát elhagyó gyermeket! Ez lenne ugyanis a méltósággal megérkezni filozófia lényege.

V. É.


<<< Vissza