<<< Vissza

Emléklap és fácska a piciknek

2005. október 21.

 
Tabajdi Zétény édesapja átveszi az oklevelet Szirbik Imre polgármestertől.(Fotó: Vidovics Ferenc)

Október 17-én délután ötvenegy kisbabát köszöntöttek a polgármesteri hivatal udvarán az "Új Élet Fa" ünnepélyes átadásán. Az emléklapok és a fácskák átadása immár hagyománnyá vált a városban, kilencedik éve kapják az újszülöttek annak örömére, hogy nemcsak a családot gyarapítják, hanem a város lakosságát is.

Szirbik Imre köszöntő szavaiban elmondta, az, hogy valaki Szentesen születik, az egy fizikai állapot. De ha gyökeret ver, mint a facsemete, és magáénak érzi a várost, az egy jelkép, mely összeköti az ifjú embert a településsel.

A kapott fácska az idők folyamán nagy-nagy fává növekedik. A kis jövevények, akik kapják, még nem tudják, hogy pontosan mi is ez, de ahogy nőnek, cseperednek, egyre többet fog számukra jelenteni. Először megnézik, megöntözik, aztán szép lassan rájönnek, hogy összetartoznak, hinta kerül rá, és felmásznak a tetejére. Valószínűleg lesznek olyan babák, akik később majd Szentes városán kívül élik életüket. A polgármester reméli, hogy ez a kis fácska olykor hazahívja majd őket. Jó lesz felnőttként visszajönni hozzá, elhozni a gyermekeket, unokákat. Végül azt kívánta, hogy azok az álmok, tervek váljanak valóra, amelyekkel a szülők a család ifjú tagját várták és legyen belőle sikeres, boldog felnőtt. A szülők, nagyszülők feladata, hogy kiássák a gödröt, elültessék a fát és gondozzák addig, amíg akkora nem lesz az ifjú, hogy át tudja venni ezt a munkát.

Balogh Györgyi, a városellátó intézmény műszaki vezetője ismertette, hogy milyen fák közül lehet választani. Volt ezüstjuhar, berkenye, török mogyoró, vérszilva, nyírfa, fűzfa, melyek általában közepes helyigényűek.

A Tabajdi család legifjabb tagja, a hét hetes Zétény is megkapta kis fácskáját, szülei török mogyorót választottak neki, mert az nagyon szép lombozatú, és remélik, majd teremni is fog. A nagyszülők házának kertjébe fogják ültetni.

A kis fák és az emléklapok a városellátó intézménynél a városháza udvarán október 24-ig, délelőtt 8-10 óráig és délután 13-14 óra között Balogh Györgyinél vehetők át.

Majzik Andrea


<<< Vissza