<<< Vissza

Gimnazista a diákpolgármester

2005. szeptember 9.

 
Az elmúlt tanév végén, júniusban választották meg diákpolgármesternek, Balogh Csilla Noémit. A Horváth Mihály Gimnázium 11.B osztályos tanulója még általános iskolásként kapcsolódott be a SZIDÖK, vagyis a Szentesi Ifjúsági és Diákönkormányzat munkájába. Mint mondja, még a barátai is a szidökös fiatalokból kerültek ki.

- Hogyan lesz valakiből diákpolgármester?

- Hetedikes vagy nyolcadikos lehettem, amikor Csorba Ildikó tanárnő megkérdezte az iskolában (Koszta József Általános Iskola), hogy akarok-e tag lenni a diákönkormányzatban. Igent mondtam, és azon a nyáron már a magyartési táborban is részt vettem. Nagyon jól éreztem magam, s azóta minden nyáron ott vagyok. A Szidökben eddig titkárként dolgoztam, s most értem el oda, hogy jelölt lehessek. Jelöltet egyébként az iskolai diákönkormányzatok állíthatnak: polgármesternek a középiskolák, helyettesének az általános iskolák.

- Mi lesz a feladatod?


- Az alpolgármesterrel együtt mi képviseljük a helyi diákönkormányzatot. Részt veszek majd a képviselő-testületi ülésen is, és a fiatalokat érintő kérdésben véleményezhetek. Feladatom lesz még a más szervezetekkel való kapcsolattartás is, októberben a szolnokiak jönnek hozzánk, őket már nekem kell fogadni. Bár a megbízólevelet júniusban kaptam meg, az igazi munka csak most, szeptemberben kezdődik el.

- Mennyi elfoglaltságot jelent ez? A tanulással összeegyeztethető lesz?

- A szidökös munka eddig is sok elfoglaltságot jelentett, valószínű most még többet. A fúvós zenekarban is játszom, tehát össze kell egyeztetnem az időpontokat, hogy legyen idő a tanulásra is. Gyermekpszichológus szeretnék lenni.

- Mit szeretnél elérni polgármesterséged alatt?


-– Azt tapasztaljuk, hogy kevesen érdeklődnek a diákönkormányzat munkája iránt, az iskolákban a tanárok sem úgy állnak hozzá. Segítségük nélkül pedig nehéz. Ezen szeretnék változtatni, hogy sokukkal megismertethessük a szervezetet. Szabadidős programokat szervezünk, a Szidök pályázatokat ír ki, (pl. origami, irodalmi, graffiti), de még a személyes problémákban is tanácsot tudunk adni. Például, ha valaki nem jön ki az osztálytársaival, vagy valakire "pikkel" a tanár. De várjuk azokat is, akik egyedül érzik magukat, itt barátokra lelnek. Péntekenként találkozunk a pincében, a Földhivatal alatt. A diákpincéhez a Micimackó játszótéren át vezet az út.


<<< Vissza