<<< Vissza |
Tóni bácsi konyhája |
2005. szeptember 9. |
Pórés-sárgarépás burgonyaleves Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 1 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 póréhagyma, 2 ek. olaj, 2 zöldségleves kocka, fél kk. szárított majoranna, só, bor, petrezselyemzöld, 2 pár füstölt felkarikázott virsli. Elkészítése: Az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát, a felkarikázott répaféléket, felkarikázott póréhagymát és az apró kockára vágott burgonyát. Felöntjük 1,5 l vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, egy kevés borssal és a majorannával ízesítjük. Beletesszük a karikára vágott virslit és fedő alatt készre főzzük. Tetejére apróra vágott petrezselyemzöldet szórunk. Külön csészébe tejfölt kínálhatunk hozzá. Paradicsomos pulykagombócok Hozzávalók a gombóchoz: 60 dkg darált pulykahús, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 5 dl húsleves, őrölt bors, só. Elkészítése: Alaposan gyúrjuk össze a darált húst, a tojást, az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot, majd gombócokat formálunk belőle. Húslében megfőzzük. Összeforraljuk a paradicsomlevet, a húslevest a fokhagymával, megpirított, kockára vágott paradicsomot. Ha elég sűrű beletesszük a húsgombócokat. Tálaláskor kifőtt metélttésztára szedjük. A mártáshoz: 3 dl paradicsomlé, 3 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma. Omlett baracklekvárral Hozzávalók: 10 db tojás fehérje, 25 dkg porcukor, 15 dkg baracklekvár, vaj, 0,5 dl rum. Elkészítése: A keményre felvert tojásfehérjét porcukorral és baracklekvárral jól összekeverjük. A kivajazott tűzálló tálat kevés liszttel meghintjük, beleöntjük és kúp alakúra formáljuk a felvert habot. Középmeleg sütőben 5 percig sütjük. Ráöntjük a rumot, meghintjük vaníliás porcukorral, meggyújtjuk. Ez egy perc alatt elalszik. Forrón tálaljuk. Jó étvágyat! |