<<< Vissza

Teljes rekonstrukció a megyeházán
Módosítások miatt nem készül el októberre

2005. szeptember 9.

 
Közel egy éve folynak a megyeháza rekonstrukciós munkálatai. Mészáros Andrást, a szegedi Délépítő Rt. generál főmérnökét arról kérdeztem, hogy várhatóan mikorra végeznek a kivitelezéssel, és milyen változtatásokat végeznek az épületben.

- A szentesi megyeháza rekonstrukciós munkálatai tavaly október 15-én kezdődtek. A Délépítő Rt. közbeszerzési pályázat útján nyerte el a munkát, a szerződés összege körülbelül ötszázharmincmillió forint plusz áfa. A munkák befejezése a szerződés szerint ez év október 15-e, azonban a kivitelezés megkezdése óta eltelt időszakban számtalan olyan problémával találtuk szembe magunkat, amelyek az eredeti tervekben megfogalmazott elképzelést jelentősen módosították. A rendelkezésünkre álló információk alapján nem meghatározható a végzés időpontja, mert mint mondtam, még most is vannak módosítások, amelyek a kivitelezés ütemét befolyásolják.

Hogy mit is csináltunk szűk egy év alatt? Az épület teljes rekonstrukciót szenvedett el. Ez annyit jelent, hogy a belső épületgépész és elektromos rendszer száz százalékosan újraépült. Az építész elképzelésének megfelelően a helyiségek új funkciót kaptak: levéltár, konferenciaközpont és múzeum lesz az épületben. Ennek érdekében válaszfalakat kellett elbontani, és újakat építeni. Két lift is épül: egy személy és egy teherlift. Nagyobb arányú bontást végeztünk az első emeleti födém vonatkozásában is, új vasbeton gerendás födémet építettünk. Teljesen elbontottuk a tetőszerkezet cserépfedését, a faszerkezetet megfelelően megerősítettük. Új lécezés, cserépfedés és bádogozás készült. A homlokzati vakolatot a sérült részeken levertük, és teljesen új festés kerül mind az utcai, mind az udvari részre. A pincében, a földszinten és az első emeleten a régi padlószerkezeteket elbontottuk, csak a födémmezők maradtak meg, helyette új aljzatszerkezet és új burkolatrendszer épült. Ez azt jelenti, hogy a régen parkettás helyiségekben a parkettát elbontottuk, az alatta lévő alépítményt - ami általában párnafás, feketesalak feltöltés - teljesen kitakarítottuk, és a nyers födémre építettünk egy hangszigetelő réteget és egy aljzat betonréteget. Az épületben mindenhol vadonatúj parketta lesz. Az udvari részen szintén elbontjuk a teljes régi aszfaltburkolatot, kertészeti és burkolatépítési tervek alapján új épül. Eldöntetlen kérdés még ennek a burkolatnak a kiépítése. Ma kaptunk egy vázlatot arról, hogy mi a megrendelői elképzelés, de még ez sem komplett kiviteli terv. Probléma a díszterem kialakítása, mert nincs végleges megoldás a terem szellőzésére. A szellőzéshez kiépítendő csővezetékek miatt még az elkészült munkákat is el kell bontani, és újra kell építeni az egészet. Lényeges változás az eredeti elképzelésekhez képest, hogy a múzeum alaprajza részben megváltozott, funkcionális egységeket más helyre tettünk, mint az eredeti tervben voltak. A pincei rész rekonstrukciója során az épület padló- és falszigetelése is megtörtént.

M. A.


<<< Vissza