<<< Vissza

Kibővült a Hunor Coop családi köre

2005. szeptember 9.

 
Az zsűri asztala: volt, aki feladta, mert már nem bírt többet kóstolni (Fotó: Vidovics)

Rekordnevezés! Ez jellemezte Szentes immár hagyománnyá váló lecsófesztiválját. 2002-ben 36-an, 2003-ban 49-en, tavaly 77-en, most a lista szerint 117-en sorakoztak fel a főzéshez.

Nagyon sok helyről eljöttek a hívó szóra. Ennek része volt az, hogy a MÁV vasutas nyugdíjasklub Szentesen tartotta országos összejövetelét, így ők is bekapcsolódtak a lecsófőzésbe is. Tíz helyet foglaltak. Ők azután az ország minden részéből (Tatabányától Mezőtúrig) színesítették a rendezvényt. Mindez szó szerint értendő, hiszen műsort adtak, és mint említettük, bográcsban is főztek. Mellettük találkozhattunk pécsiekkel, a fővárosból is többen jöttek. A Szentesről elszármazottak is nézelődtek. Aztán külföldről jöttek a finnek, mindjárt a Rákóczi utca elején 2–3 helyet foglaltak, de főztek amerikaiak, németek, újszentesiek.

Dr. Horváth György zsűrielnök áttörésnek nevezte az eseményt. Mint mondta, amikor elindultak a szervezéssel, nehéz dolguk volt, szinte agitálni kellett a szentesieket, hogy jöjjenek ki az utcára.

– Többen szabadkoztak. Mondtuk, az országban több helyen vannak hasonló rendezvények. Szinte személyes unszolásunkra, egy kicsit talán unottan is, de kijöttek főzni az Apponyi térre. Mára elértük azt, hogy előre szóltak, jövőre ugyanoda, volt, aki kettő helyet kért. Már nem kényszer, érdemes eljönni. Ne csak a tévét nézzük otthon, jöjjenek ki, beszélgessünk. Én is belebotlottam olyan ismerősbe, akivel most és itt találkoztam. Jól esett.

Nagyon sok gyereket lehetett látni. Jól megfogalmazta Mészáros Zoltán, a rendező Hunor Coop Rt. elnök-vezérigazgatója, hogy családi program legyen.

Százhúsz bogrács lecsó

A délelőtt a gyerekeké volt, színpadon és a rendezvény színhelyén egyaránt. A színpadon egymást váltották a gyermek- és művészeti csoportok a szülők legnagyobb örömére. Többek között a Damjanich utcai óvodások, a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói adtak műsort, a többiek a Köztársaság utcai Óvoda szervezésében kézműves sátrakban szórakozhattak. Volt arc- és üvegfestés, batyubábok készítése, mézeskalácssütés. Az élő lecsó-csocsó bajnokságon a reggeli óráktól rúgták a bőrt a fiatalok.

A Pengető citerazenekar muzsikáján a lecsófőzők ráhangolódtak a versenyre, elkezdődtek az előkészületek. A csapatok hozzá kezdtek a lecsóhoz való hagyma, paprika és paradicsom pucolásához. Délután 3 órakor, ágyúdördülésre a résztvevők meggyújtották a farakásokat, és kezdődhetett a lecsófőzés.

Milyen is a jó lecsó? A lecsó olyan étel, amelynek sem a hozzávalói, sem az elkészítése nincs pontosan meghatározva. Mindössze abban egyezik meg majdnem minden lecsórajongó, hogy az alapvető fontosságú hozzávalók a vöröshagyma, a paradicsom és a paprika. Ezek mennyisége is ízlés szerint változik. Szentesen például 1 rész hagyma, 2 rész paradicsom és 4 rész paprika az irányadó.

Szirbik Imre polgármester vörösboros lecsót főzött, aminek az volt a lényege, hogy a vörösbort a szakácsba kellett tölteni, hogy a hagyományos lecsó ízét minél pontosabban eltalálja. (A város első embere versenyen kívül vett részt az eseményen.) A Rádió Szentes csapata tökös lecsót készített. Volt, aki savanyúkáposztásat. Farkas Sándor országgyűlési képviselő csapatával "lecsónak látszó pörköltet" készített, több bográcsban birkát és őzet. Sokan voltak kíváncsiak az ízére, amiből aztán nagy tumultus is lett. Igaz, a zsűri csak lecsót értékelt, de ez az alkalom szinte már nem is a lecsóról szól. Inkább egy kellemes együttlétről, amikor is családok barátok találkoznak a nyár végén, és ne adj Isten, főznek egy jót, és miért ne lecsót.

S, ha már itt tartunk, beszéljünk a lecsókról - a zsűri szemével, illetve ízlésével.

- Rendkívül változatos volt a felhozatal - mesélte dr. Horváth György. Több helyen találkoztam tojásos lecsóval, hagyományos magyar étel, az elmúlt években azonban nem annyira sikerültek. Most kóstoltam jóízűeket. Szépek voltak, lágyak, a tojás nem melegedett túl bennük. Aminek örültem, nem voltak méregerős lecsók, kuriózumként kóstoltam a tökös lecsót, egy kivájt tökben szervírozták, Poszler Gyuriék készítettek kenyeres lecsót, a kenyeret kivájták, abba tették. Amikor egy óra múlva megkóstoltuk, a lecsó kellemes íze beleivódott a kenyérbe. Volt ananászos, sajtos, tettek bele burgonyát, rizst, galuskát. Jóízű volt a baboslecsó, érdekes ízt adott a bab. Feldobta. Tavaly volt csokoládés, idén nem, viszont találkoztunk karamellással. Amiből legtöbb volt: kolbászos, virslis, ez a hagyományos. Egy pici fűszerrel ízesítve. Sok helyen tettek a lecsóba füstölt szalonnát. Cseh László, a Kála áruház hentese négy 50 literes bográcsban 700 adagos lecsót főzött.

Elérkezett a kóstolás ideje! Kóstolt a zsűri, kóstolt a hívott és a hívatlan vendég, és jutott mindenkinek lecsó. Akadtak előrelátók, akik ételhordókkal érkeztek a dzsemborira, ők vagy vettek lecsójegyet vagy több fajta lecsót spájzoltak be.

A zsűri tíz lecsót minősített: 1. TÉSZ II-es csapata, 2. Kvasnyicza István és csapata (Székesfehérvár), 3. Rotary Klub, 4. a TÉSZ III-as csapata, 5. Mátyás Söröző, 6. Vöröskereszt, 7. Tóth Sándor, 8. Vincze Zoltán, 9. a Pom-Pom csapat, 10. a MÁV IV-es, debreceni csapata.

A legfiatalabb csapat különdíját a Szentesi Farkasok vehették át, a legszebb lecsófőző öltözék különdíját Török József kapta, míg a legérdekesebb asztal különdíja a Pszichiátria csapatának jutott.

A zsűrielnök elmondta még, hogy elgondolkodnak azon, ha jövőre is ilyen sokan lesznek, akkor a zsűri befejezi áldásos tevékenységét, hiszen ennyi lecsót már nem lehet végigkóstolni. A tervek között szerepel az, hogy kisorsolnak három nyertest. Az igazság az, hogy minden lecsó elfogyott, nagy különbség nem volt köztük. Ízlések és pofonok különbözőek. A zsűrizést tizenhárman kezdték, nyolcan fejezték be, öten föladták. Nem betegedtek meg, csak éppen nem tudtak többet enni. Közönségdíjban is gondolkodnak. Különdíjak, ehhez szponzorokat keresnek.

- Mindenki boldog volt, mindenki mosolygott - mondja Mészáros Zoltán. Ez egy családi fesztivál. Azt is mondhatom, kibővült a Hunor Coop Rt. családi köre. Igazi, jó hangulatú, vidám fesztivál volt. Öröm volt a bográcsok között sétálni, beszélgetni az emberekkel. Mindenki jó baráttá, családtaggá vált. A hangulatra jellemző, este 10 órakor egy nagymama táncolt unokájával. Együtt voltunk: idősek, fiatalok, a család. Amikor elkezdtük a fesztivált, ez volt a gondolatunk: oldott hangulatú, vidám nap legyen. Érezze jól magát mindenki. Vendégünként, családjuk vendégeként. Jók voltak a sztárvendégek: Baranyi Kati, Solymos Tóni. Egyik legnagyobb siker a hastáncos bemutató volt.

Mészáros Zoltán köszöni is mindenkinek, szereplőknek, vendégnek, támogatóknak egyaránt, hogy jól sikerült a családi fesztivál. Külön kiemelte a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetét, akik az alapanyagot adták. Aznap közel 2 tonna zöldséget, paprikát, paradicsomot használtak fel a versenyzők. Még vége sem lett, a rendező Hunor Coop Rt. elnök-vezérigazgatóját máris az ötödikről kérdeztek. Tényleg, milyen lesz? - tettük fel mi is a kérdést. Ígérem sok meglepetés lesz, igazi jubileumi fesztivál - kaptuk a választ.

Lovas József
(Fotók: Vidovics Ferenc)


<<< Vissza