<<< Vissza

Ezüstérem Korzikáról

2005. augusztus 26.

 
Korzikán, a VIII. Quadriatlon Világkupa futamon ért el kiemelkedő eredményt Csendes Zoltán, a Four Diamond SE versenyzője. A fiatal sportoló a felnőttek között szerzett ezüstérmet. Vele és felkészítőjével Szakál Sándorral, az egyesület elnökével néhány nappal hazaérkezésük után beszélgettünk.

- Európa számos részéből érkeztek versenyzők a vk-viadalra - kezdte beszámolóját Csendes Zoltán. A verseny az úszással kezdődik, ami sajnos nem az erősségem, így nem volt meglepő, hogy a mintegy ezer méteres táv után a mezőny második feléből vághattam neki a kajakozásnak. A viadalt egy víztározó által felduzzasztott tóban, és körülötte rendezték nyolcszázötven méteres tengerszint feletti magasságon. Az úszást és a kajakozást nehezítette, hogy a verseny kezdetén északi, a végén déli
szél fújt, meglehetőségen erőteljes hullámokat korbácsolva. Akadt olyan sportoló, aki tengeri kajakkal vágott neki a második versenyszámnak. Ez már nekem is jobban ment, olyannyira, hogy a második helyre jöttem fel, és ezt a pozíciót a verseny végéig sikerült is megtartanom. Az öt kilométeres kajakozást huszonöt kilométeres kerékpározás és öt kilométeres futás követte.

- Milyen terepviszonyok között zajlott a kerékpározás és a futás?

- A kerékpározásnál a huszonöt kilométer emelkedőkkel, lejtőkkel volt tarkított. A futás hegyvidéki terepen zajlott, meglehetősen erőteljes emelkedőkkel indult, a középső rész sík vidéken vezetett keresztül, míg az utolsó harmadban meredeken lejtett a pálya. A négy versenyszámot végül két óra egy perc alatt teljesítettem.

- Hogyan készültek fel a korzikai világkupára?

- Én már kétszer indultam korzikai versenyen, ennek megfelelően próbáltam hasznos tanácsokkal ellátni Zolit - mondta Szakál Sándor. A várható terepviszonyokra úgy készültünk, hogy itthon tereptriatlon versenyen állt rajthoz Zoli. Azt is fontos volt tudni, hogy a korzikai autópálya a kövek miatt sérülésveszélyes, így erre sem ártott odafigyelni.

- Hogyan értékeli versenyzője teljesítményét?

- Azt tudni kell, hogy a quadriatlon már nem arról szól, hogy aki nagyon jól úszik az megnyeri a versenyt. Az úszáson el lehet bukni a viadalt, de csak úszással nem lehet megnyerni. Zoli behozta az összeszedett hátrányát, feljött a második helyre, és meg is őrizte azt. Én negyedik helyezéseket értem el az ilyen versenyeken, így nyugodtan mondhatom kiváló teljesítményt nyújtott Zoli. Volt még egy versenyzőnk, Grőb János, aki a szeniorok között (40-60 évesek) a maga 59 évével a negyedik helyen végzett.

- Pihenő következik vagy újabb verseny vár önökre?

- Ezen a hétvégén lesz az országos Iron Man bajnokság, az egyetlen itthoni hosszútávú viadal. Ezen négy sportolónk vesz részt. Zoli ezen nem indul, jövőre a középtávú triatlonversenyekbe viszont belekóstol, de a quadriatlontól sem szeretném "elrabolni".

H. V.


<<< Vissza