<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. augusztus 26.

 
Görög gyümölcsleves

Hozzávalók: 40 dkg friss vegyes gyümölcs, 7,5 dl narancslé, 2 dl tejszín, 2 ek. porcukor, citromfű.

Elkészítés: Egy tálba keverjük össze a narancslevet, tejszínt és a porcukrot. A gyümölcsöket daraboljuk össze egyforma darabokra és tegyük bele az alapba. Ízesítésként apróra vágott citromfüvet szórjunk a tetejére. Tálalás előtt jól hűtsük be.

Gombás rizottó


Hozzávalók: 2 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 30 dkg gomba, 1 ek. olaj, só, bors, 1 kk. citromlé, 5 dkg vaj vagy margarin, 1 liter húsleves (kockából) 30 dkg rizs, fél dl fehérbor.

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymákat és a petrezselymet finomra vágjuk, a gombát felszeleteljük. A hagyma felét forró olajban megfonnyasztjuk, majd beletesszük a gombát és az áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, élénk tűzön 3-4 percig pirítjuk. Tűzről levesszük, meglocsoljuk a citromlével, hozzáadjuk a petrezselymet és a vaj felét. Lazán összekeverjük és fedő alatt melegen tartjuk.

A maradék hagymát megfonnyasztjuk a maradék vajon, hozzátesszük a rizst, rövid ideig pirítjuk. Aláöntjük a bort, élénk tűzön elpárologtatjuk. Merőkanalanként hozzáadjuk a húslevest, folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Fedő alatt 5 percig pihentetjük. Mélytányérba szed-
jük, tetejére halmozzuk a gombaragut és petrezselyemmel díszítjük, azonnal tálaljuk.

Kecskeméti sárgadinnye-saláta


Hozzávalók: 2 kis sárgadinnye, ízlés szerint porcukor, 1 dl konyak.

Elkészítés:
A sárgadinnyéket félbe vágjuk, kimagozzuk, a dinnye húsát kis kockákra vágva visszatesszük a héjába, a konyakkal meglocsoljuk. A fél dinnyék szélét cikcakkokra vágjuk, hogy mutatósabb legyen. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza