<<< Vissza

Minden adománynak örülnek

2005. augusztus 26.

 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szentesi csoportja a romániai magyarok megsegítésére adománygyűjtési akciót szervezett. Farkasné Márton Katalin, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi szervezetének elnöke elmondta, nemrég tértek haza moldvai útjukról, amely során az árvíz sújtotta területekre vittek - többek között - ruhaneműt, tartós élelmiszert és tisztító szereket. Az úton készült CD-n riportok hallhatók és képek láthatók az ottani helyzetről.

– A moldvai út egyrészt azért jöhetett létre, mert a Málta-testvérek felismerték, mennyire fontos lenne segíteni azokon az embereken, akik az árvíz sújtotta vidékeken laknak, másrészt azért, mert voltak olyanok, akik támogatták az utat – mesélte Farkasné. Volt olyan eset, hogy egy öreg bácsi taxival jött a Málta-házhoz, és hozott két kis nadrágot, azokat akarta kiküldeni Moldvába. Szinte "átloptuk" a határon a szállítmányt, a férjem autóval háromszor fordult. A köves vidéken mezítláb jártak, mert nem volt cipőjük. Nagyon örültek nekünk. Amikor már nem volt női cipő, csak férfi, azt mondta egy ottani nő, hogy nem baj, neki az is megfelel. Mondtam neki, hogy jó lesz benne kimenni a földre, erre ő azt felelte, hogy nem, ebben a templomba fog járni.

Nagyon nagy a szegénység náluk. Külsőrekecsinben mesélte Gredinár Mártonné Teréz néni, hogy az árvíz elvitte az istállót két tehénnel, a malacokat, a tyúkokat, a récéket, és a házból is kisepert mindent. Két hétig nem ettek semmit. Puskás Anna néni Lészpeden lakik, ő kétségbeesve mesélte, hogy az állam egy kiló kenyeret és két kiló sót adott azoknak, akik az árvizes területeken laknak. Nagyon torokszorító volt. Az ottani lakosok főként kukoricatermesztésből, állattartásból élnek. Az árvíz miatt a kertben termelt zöldségek megfeketedtek, csak zöldbab maradt. Ágason a kövek teljesen betemették a házat az ablakig. A vasutat is elmosta a víz. Álltak az út szélén az emberek és mutatták, hogy menjünk be a házukba és nézzük meg, hogy milyen szörnyű károkat tett az árvíz. Ami az autóban volt, mindent odaadtunk. Ma már valamelyest magukra találtak, de ha valamivel tudunk segíteni, az felbecsülhetetlen érték számukra. Megpróbálunk a központi szervezet által kezdeményezett akcióban is részt venni. Most gabonát gyűjtenek, és szeptemberben viszik Diósszegre ebből a régióból.

Anyagiak felajánlását is várja a központi Máltai szervezet, mert jelenleg főként erre van szükségük az ott élőknek. Mi továbbra is az egyéni kezdeményezésnek ezt a módját fogjuk választani, – tette hozzá a szentesi szervezet vezetője – vagyis további szállítmányokkal fogunk Szentesről kimenni. Akik segítettek, elsősorban ruhát hoztak, a központi szervezet ruhát nem gyűjt. Továbbra is hálás szívvel fogadunk minden adományt.

Úgy gondolom, az adakozás kultúráját kell megteremteni, és ehhez fontos állomás a gyimesfelsőloki gyerekek fogadása és a moldvai út.

M. A.


<<< Vissza