<<< Vissza

Taroltak a schnauzerek a kutyakiállításon
Ünnepel az ebtenyésztők egyesülete

2005. augusztus 26.

 
A Szent István-napok zárónapján, vasárnap országos CAC kutyakiállítást rendezett a sportpályán a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének szentesi szervezete. A kiállítás fővédnöke Szűcs Lajos alpolgármester volt, ő nyitotta meg az eseményt és a kiállítás során ő adta át a díjakat a nyertes kutyák gazdáinak. Nagy István, a MEOE elnöke látta el a fő vezető bírói teendőket, és üdvözölte a több mint 750 kiállítót, a kutyakedvelőket, a nézőket és a 13 fős bírói kollégiumot.

Nehéz feladat hárult a küllembírókra, hiszen fajtagyőztes ebek közül kellett kiválasztaniuk kategóriánként a három legszebbet. Több országos, nemzetközi, sőt Európa- és világ-győztes címet megszerzett kutya volt a kiállításon. A junior handlerek vetélkedése során fiatal gazdik vezették fel kutyusukat, a legfiatalabb felvezető egy négyéves kislány volt. Utánuk a tenyészpárok versenye következett. Itt a homogenitást és a másodlagos nemi jellegeket nézték, egy bernáthegyi pár győzött. A tenyészcsoport kategóriában egy szép dobermann tenyészet állhatott a dobogó legfelső fokára. A legszebb magyar fajtának egy fekete puli bizonyult, egy rövidszőrű vizsla és egy agár követte. A vezetőbírótól azt is megtudhattuk, hogy kevés ország büszkélkedhet annyi kutyafajtával, mint amennyi hazánkban van. A legszebb vadászkutya egy barzoj lett, a második helyezett egy rövidszőrű magyar vizsla, a harmadik pedig egy ír szetter. A MERA DOG kupát a német tenyésztésű fajták közül egy hovawart nyerte, egy törpe schnauzer és egy kék dog követett a dobogón.

Ezután az FCI fajtacsoportok versenye következett, tíz csoportban vetélkedtek a kutyusok. A helyi szervezet is felajánlott egy díjat a legszebb szentesi tenyésztésű és tulajdonú kutyának, ami egy törpe fekete-ezüst schnauzer lett, tulajdonosa és tenyésztője Szegi László.

A Best in Show során bébi és kölyök, veterán, junior és reserve kategóriákban versenyeztek. Az utóbbiban az öszszes fajtacsoport közül választotta ki a legszebb három kutyát Nagy István vezetőbíró. Egy fekete óriás schnauzer bizonyult a nap legszebb ebének, 2. egy magyar vizsla, 3. egy rövidszőrű tacskó lett.

Nagy István elmondta, a kiállításon több mint 750 kutyát vezettek fel közel 200 fajtából. Specialista szakbírókat kértek fel az adott fajták és fajtacsoportok bírálatára. Az egyedi bírálatok során minden egyes felvezetett kutya FCI standard leírással rendelkezik, ami a világszövetség által egységesen, a világ összes táján elfogadott. Ez a kutyák természetétől, mozgásától, szőrtípusától, minőségétől függően és attól függetlenül tartalmazza a kutyák teljes anatómiai felépítését. Megvan a fejnek, a szemnek, az orrnak, a test arányainak, felépítésének, vonalainak, a végtagok szögelésének, illeszkedésének, a farok tűzésének, hordásának, csóválásának a leírása. A bírók egy-egy kiállításon az adott fajtára az FCI által történt standardizálás figyelembevételével végzik az egyedi bírálatokat. A győztes kiválasztásánál és a végső sorrend felállításánál azok a kutyák kerülnek előtérbe, amik a standardban rögzítetteknek a legjobban megfelelnek.

A szentesi szervezet 7. alkalommal rendezett országos CAC kiállítást. 180 szervezet működik az országban, és rotációs elvek alapján ítélnek oda egy-egy éves kiállítás-rendezési jogot, pályázatokat kell hozzá benyújtani. Évente tizenhárom CAC kiállítást rendeznek, tehát durván tízévente ítélik oda egy-egy szervezetnek a rendezési jogot. Gál Albert, a helyi szervezet elnöke elmondta, már az előző években is szerettek volna kiállítást rendezni, városunkban öt esztendeje volt utoljára kutyakiállítás.

- Ahhoz, hogy most sikerült megkapnunk a kiállítás-rendezési jogot, az is hozzájárult, hogy a szentesi szervezet 35. évfordulóját ünnepli - tette hozzá. Ez szép időszak egy civil szervezet életében. Örülök, hogy az időjárás is kedvezett a rendezvénynek, sokan eljöttek. Egyesületünk tagjai elsősorban kutyaszerető és tenyésztő emberek, és célunk, hogy a környék településeinek kutyásait is összefogjuk. Egyfajta nagy családként működünk.

Majzik Andrea


<<< Vissza