<<< Vissza

Becsengetés előtt

2005. augusztus 26.

 
Augusztus 28-án, vasárnap délután 5 órakor a Koszta József Általános Iskolában hivatalosan megkezdődik a 2005/2006-os tanév. Az intézményben Szirbik Imre polgármester mond ünnepi beszédet. Hagyomány már a városban, hogy minden évben más-más iskolában rendezik meg a városi tanévnyitót.

Hogyan várják az idei szeptembert az iskolák, benne a nevelők és a tanulók? Vegyes érzelmekkel. A kiselsősök mindenképp. Ők azok, akik az óvodából egy más légkörbe kerülnek, az aránylag szabadabb világból egy szigorúbb rendszerbe. Az intézmények mindenesetre próbálják oldottabbá tenni az iskolai légkört, hogy az első félév átmenetet jelentsen a gyerekeknek, és megszeressék az iskolát.

Idén az önkormányzat által fenntartott oktatási intézmények közül a Petőfi Sándor Általános Iskolában 1, a Deák-Damjanichban 3, a Kosztában 2 és fél, a Klauzálban másfél, míg a Gróf Széchenyiben 1 első osztály indul. Hány elsős kezdi meg pontosan az iskolai évet? Ma még nem lehet tudni, hiszen mint Szűcs Lajos alpolgármester lapunk érdeklődésére elmondta, majd csak az igazgatói értekezlet után kapnak pontos képet.

Annyit mindenesetre már tudni vélünk, hogy mintegy két osztályra való gyerek hiányzik ma a város általános iskoláiból. A korábbiakhoz képest. A csökkenő gyermeklétszám miatt a Petőfi Sándor Általános Iskolából 2, a Deák-Damjanichból és a Kosztából 1-1 pedagógussal kevesebb kezdi meg a munkát.

- Olyan emberektől váltunk meg, akiknek lejárt a szerződése, vagy elérte a nyugdíjkorhatárt. Próbáltuk fájdalommentesen megoldani a dolgot. Meddig mehet így? Ha tovább csökken a gyermeklétszám, sajnos a statisztikák ezt mutatják, akkor fájdalmasabb lépéshez kell nyúlnunk - jelentette ki az alpolgármester.

Szólnunk kell a végzett felújításokról. Elsősorban a büdzsé határozza meg minden évben, hogy az önkormányzat mit tud tenni az iskolák állagának megóvásában, szépítésében. Minden évben bekérik az intézményektől, mi az, amit feltétlenül el kell végezni. Sorrendet állítanak fel, a polgármesteri hivatal szakemberei úgyszintén. A többi már a pénztől függ. Mennyi az elkölthető összeg, milyen pályázatok állnak a rendelkezésükre? Az alpolgármester azt mondja, az igényekhez képest 30-40 százalékban tudtak teljesíteni. Többre nem futotta a költségvetésből.

Ami nagyon szükséges volt, ami a minőségi oktatáshoz kell, azt megtettük, feleli. Aztán sorolja a feladatokat: intézményi szinten a mobillelátó közel 8 millió forintba került, a szociálisblokk kialakítására 6, a Művelődési Központ homlokzati felújítására több mint 16 millió forintot költenek. A Köztársaság úti óvoda homlokzat-felújítása közel 4 millió, a Klauzál Gábor iskolában végzett folyosói és lépcsőházi munkák 6 és fél, a sportközpontban a Dózsa ház parkettájának a felújítása (más egyéb feladatokkal) szintén 6,5 millió forintot tesz ki. A Deák Ferenc iskolában folytatták az ablakcseréket, mintegy 4 millió forint értékben, a gyermekek átmeneti otthonára 13,5 millió forintot költöttek, a pedagógus szakszolgálat kialakítása 5 millió forintba került. Utóbbinak a Terney Béla Középiskolai Kollégium folyosóján, annak egyik lezárt részén alakítottak ki helyet. Mint köztudott, a szakszolgálat ettől az évtől kistérségi feladatokat is ellát. A felújítások ütemesen haladnak, tanévkezdésre befejeződnek a munkálatok.

A Deák Ferenc Általános Iskolában vízilabdaosztály indul szeptemberben. Amihez a szakszövetség megígérte a segítséget. Szeretnénk, ha az oktatás hagyománnyá válna Szentesen. Az ottani testnevelő tanárok készítik fel a gyerekeket. Mindez az utánpótlás-nevelés szempontjából jelentős - mondta Szűcs Lajos alpolgármester.

L. J.


<<< Vissza