<<< Vissza

Kató néni most csak kóstolt

2005. augusztus 26.

 
Második alkalommal tartották meg a Szent István-főzőversenyt az Aranykalász étterem udvarán, augusztus 21-én. A legutóbbi, május 1-jei kakasfőző verseny után most marhalábszárból főztek a versenyzők.

Ezúttal ugyan jóval kevesebben vettek részt, mint a tavalyi, első ízben megrendezett augusztus 20-i versengésen, de a mostani indulók mindegyike főzött akkor is, mondta Hegedűs István, az étterem tulajdonosa.

A zsűri elnökeként ismét Ihos József tevékenykedett, s miután egy előműsorral bocsátotta útjára a versenyt, személye garancia volt a jó hangulatra. A népszerű humorista nem először járt városunkban, érdeklődésünkre elárulta: az étteremnek is gyakori vendége, jó kapcsolatban van a tulajdonossal. S, hogy miként került egy főzőverseny zsűrijébe?

Meglepő kijelentéssel rukkolt elő: szégyelli, de Ihos Józsefként nem tud főzni, csak mint "Kató néni". Legismertebb kabarészereplőjének ugyanis szerdánként a Budapest TV-ben saját főzőműsora van, abban kotyvaszt a "férjének". Ihos József azt mondja, mostanában agglegényéletet él, s otthon nem szokott főzni, a kibicelés viszont jól megy neki, így gyűjti be a tudnivalókat a főzésről. Elméleti szakembernek, kóstolónak tartja magát, aki pontszámot is tud adni.

A zsűri másik két tagjával, Szűts Rita élelmiszeripari szakmérnökkel és dr. Tóth Gyula vízilabdaedző-állatorvossal menet közben kóstolgatták a készülő ételeket, s mindent feljegyeztek, begyűjtötték a versenyző csapatok receptjeit is. Az egyik fortyogó kondér mellett Kurucz Márton megjegyezte, neki kötelező nyerni. Persze, hiszen tavaly is ő vitte el a pálmát.

A különböző technológiák más-más ízhatást eredményeztek, a komoly szakmaiságot ezúttal félre tevő, és a szubjektivitást előtérbe helyező zsűri miként az ultiban, színekkel jelölte a helyezetteket. A piros, vagyis az első hely a tavalyi győztes vezetésével a Rókapa elnevezésű csapatnak jutott, fűszeres ízekkel érdemelték ki. Lassú tűzön kiváló ízanyagot hozott össze, s kapta a tökfilkót a Tűzoltóság csapata. A zöld lapot a Kinizsi 2000 Rt. csapatának adták, amúgy ők főztek a legpontosabban: délután 3 óráig volt a határidő, ők percre pontosan ekkorra készültek el. A Kedvencek Baráti Körének a makk, és a negyedik hely dukált aznap, de a zsűri szerint szívük-lelkük benne volt főztjükben. Bár csak férfiak neveztek a versenybe, az egésznek azért mégiscsak a nők voltak a tartópillérei, s a légkör a végére igazán családiassá vált: vidám asztaltársaságok fogyasztották el az elkészült ételeket.

D. J.


<<< Vissza