<<< Vissza

Három napig ünnepeltünk
Szent István-napok topolyai fellépőkkel

2005. augusztus 26.

 
A Kurca két partján zajlott a hetedik alkalommal megrendezett Szent István-napok. A három napos rendezvénysorozat a családok ünnepe is, mert az önkormányzat, civil szervezetekkel és a művelődési központ munkatársaival minden korosztálynak kedveskedve igyekeztek összeállítani a programokat.

Augusztus 20-án, az államalapítás, az alkotmány és az új kenyér ünnepén Szirbik Imre polgármester köszöntőjében szólt a hármas ünnep egybefonódásáról. A kenyérről úgy fogalmazott, az az élet, mely munkát, verejtéket tartalmaz, az élet, melyről tudjuk, csak akkor létezik, ha egymással összefogva, közösen vagyunk képesek alkotni. Megköszönte azoknak, akik megtermelték, vagy munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy az asztalunkra kerülhessen. A rekkenő hőség és a jégeső ellenére mégis megtermett az ország kenyere, mely a következő aratásig a biztonságunkat jelenti, mondta Szirbik, s hozzátette: - Kívánom, hogy mindenki munkája hasonlóan gyümölcsözzék.

Dr. Imre Ernő ny. eperes a kenyér megtestesüléséről beszélt, Vági László ny. apátplébános a Fekete kenyér című Petőfi-verset szavalta el, mielőtt megáldották az új kenyeret. Az ezután megszegett ünnepi kenyérből a polgármester körbekínálta az embereket.

Szerencsére az időjárás is kedvezett az ünnepi rendezvénynek. Augusztus 20-án kora este a Kurcán innen, a Művelődési és Ifjúsági Ház szabadtéri színpadán Szentes vajdasági testvérvárosából, Bácskatopolyáról érkezett vendégcsoportok léptek fel műsorukkal. Az Auróra Versmondókör tagjai az alkalomhoz illően Szent István-dalokkal és a költő jubileumi évéhez kapcsolódva József Attila-versekkel készültek. Rögtön utánuk a Tátika Néptánccsoport következett. A topolyai gyerekek somogyi és dél-alföldi táncokat adtak elő, köztük gyors átöltözés nagy rohanással, majd a színpadra már más népviseletben tértek vissza, ráadásul egyikük farkas jelmezt öltött magára. Delhusa Gjon koncertjén már igazi mediterrán show következett, táncoslányokkal, és természetesen szólt a buzuki hangja is. A tűzijáték pompája megint ezreket varázsolt el, az ifjúsági ház mögül kiemelkedő legyező-forma felbukkanását általános tetszésnyilvánítás fogadta.

A Kurcán túl, a sportpályán a Civil Fórum éjszakai focitornával, mellette párhuzamosan zajló zenei, napközben pedig családi programokkal várta a kikapcsolódásra vágyókat. Akik jöttek is családostól,20-án a város apraja-nagyja élvezte a fegyverek és lovak látványát, de ezekhez hasonlóan a repülőmodellek is kiváló közönségcsalogatónak bizonyulnak évről évre a gyerekek nagy örömére. A nagyobbak és a felnőttek sztárvendégeknek is tapsolhattak, bár azok némelyikét a visszatapsolás sem hatotta meg: rohanva (ámokfutva) távoztak, úgy, ahogy jöttek. Sokan sajnálják, hogy az idén az ünnepek mind hétvégére esnek, így ez a háromnapos rendezvény is vasárnap ért véget, de a kínálat kedvéért még ekkor is sokan a színpad előtt tolongtak. Helybeli táncosok (az Akrobat, a Szilver TSE és a Szabadidős SK részéről) szórakoztatták az egybegyűlteket, akik a pár méterre lévő vidámpark kalandra csábító forgatagában is felülhettek még a körhintán egy utolsó menetre, mire a népszerű Desperado együttes slágerei felcsendültek az éjszakában.

D. J.


<<< Vissza