<<< Vissza

Felújítás az utolsó órában
Cementtel csapták arcon Justiciát és Minervát

2005. augusztus 12.

 
A homlokzati felújítás során többekben felmerült a kérdés, mi lesz a Megyeháza tetején lévő szobrokkal? Szerencsére, ahogy az épület, ugyanúgy megújul a főhomlokzati rész tetején látható szoborcsoport, mely Csongrád megye címerét, két oldalon pedig Justicia, az igazságosság és Minerva, a bölcsesség istennőinek ülőszobrait foglalja magába.

A szobrokat Oláh Szilveszter fővárosi szobrászművész restaurálja. Őt faggattuk a munkálatokról:

- Ez a felújítás a szobrok életében az utolsó huszonnegyedik óra utolsó másodperceiben kezdődött - mondja. Remélem ezzel mindent elárultam a szobrok állapotáról.

- Miből készültek a szobrok?


- A teljes szoborcsoport fertőrákosi homokkőből készült, amely kiállja az idő viszontagságait, csakhogy évtizedekkel ezelőtt valaki "szakbarbár módon" végig csapta erős cementes vakolattal. Ez a vakolat az idő folyamán megrepedt és tanyája lett a különböző gombáknak.

- Akkor ez nehezíti a munkálatokat?


- Igen, mert először ezeket a részeket el kell távolítani, utána a meglazult részek kerülnek áltávolításra, és majd kap egy vegyszeres kezelést az alapkő. Ha mindezt megtesszük, akkor már csak a körvonala marad meg a szobornak és minden részlet elveszik, de szerencsére vannak régi fényképek melyeket áttanulmányozva igyekszem a réginél szebb szoborral meglepni a szentesieket.

- A hiányzó részeket mivel pótolja?

- A pótlást egy német gyártmányú anyaggal készítem el, amire a gyártó 30 év garanciát vállal, de tudni kell, hogy 10 évente a szobor állapotát ellenőrizni kell. Ez az anyag belevegyül a homokkőbe és tökéletes pótlást ad. Ezt csak csiszoljuk, mert formázni csak képlékeny állapotban szabad.

- Mennyi idő áll a rendelkezésére?


- Sajnos elég kevés, de ezt magamnak is köszönhetem, mert igen rövid időre vállaltam a felújítást. Több idő meg nem lesz rá, mert az állványzatot hamarosan lebontják, és akkorra el kell készülnöm. Ugyanúgy, mint a lentebb dolgozó, a nagy ablakok mellett található mesterségeket jelképező nőalakok gipszből készült figuráit felújító a Koszta József Múzeum restaurátor-művészének, Vigh Lászlónak is.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc


<<< Vissza