<<< Vissza

Az olasz kapcsolat
Tánctáborból Zánkára

2005. augusztus 12.

 
Az augusztus a Szilver Táncsport Egyesület háza táján az elmúlt bő évtizedben hagyományossá vált tánctábort jelenti, melyet a zánkai diákolimpia követ. A kéthetes nyári tábort az utóbbi időben neves olasz tánctanárok látogatása előzi meg, így volt ezúttal is.

Szoros munkakapcsolat és barátság fűzi össze az egyesület legkiválóbb táncosait az olasz tánctanárokkal.

Öt évvel ezelőtt László Csaba akkori táncpartnerével, Németh Anikóval együtt ismerkedett meg Mirko Gozzolival és Alessia Bettivel, majd a világbajnok páros mesterével, Fabio Selmivel. Az elmúlt években Szögi Szilviával voltak rendszeres látogatói a trénereknek olasz földön, amit mestereik is viszonoztak.

Ezúttal, július utolsó napjaiban a "maffia famíliából" - ahogy magukat viccesen nevezik - Michele Bonsignoir és párja, Monica Baldasseroni érkezett, hogy órákat adjon az ország minden pontjáról idesereglett legjobb hazai versenyzőknek.

A táncoktatók még maguk is aktív versenyzők, eredménylistájukról feltétlenül említést érdemel az amatőrként standardben nyert világbajnoki 3. és Európa-bajnoki 2. helyezésük, két világkupa-győzelmük, 2000-ben pedig megnyerték az olasz bajnokságot is, ami a hegemóniát ismerve nagyon kevés embernek sikerül.

Profiként kétszer voltak vb 5.-ek, de trénerként is körbeutazták a világot, európai országok mellett tanítottak Japánban és Kínában is - tudtuk meg tőlük. A ferde tornyáról elhíresült Pisa közelében fekvő Libornoból származó páros azt is elárulta: városunkat nagyon csendesnek tartják, az is igaz, rendkívüli hőséget és néptelen utcákat fogtak ki pár napos itt tartózkodásuk alatt.

A magánórák mellett a Klauzál Gábor Általános Iskola tornatermében nyilvános edzést is tartottak. Amit ilyen rövid idő alatt át tudnak adni, az a testtartásra és a mozdulatok folyamatosságára koncentrált. Kívülállónak furcsa élmény volt a páros hölgytagját látni, amint egyedül, partnerét odaképzelve mutatta be a kifinomult lépéseket, a táncosok pedig lelkes tapssal jutalmazták produkcióját.

Michele és Monica az életben is egy párt alkotnak, 19 éves koruk óta ismerik egymást, sikerességük minden bizonnyal ennek is betudható. A Klauzál-iskolában a program része volt a pontozóbírók számára tartott országos továbbképzés is.

A Szilver TSE múlt héten kezdődött, és a héten pénteken véget ért nyári táborának is ez az iskola volt az egyik helyszíne délelőttönként. Gyakorlótermükben, a Dózsa-házban egészen estig a felújított, pormentes padlózaton folytak az edzések az egyesület felnőtt versenyzőinek vezetésével. Kell is a felkészültség: gyermek, junior és ifjúsági kategóriákban 36 páros 13-án, szombaton Zánkára indul, hogy a diákolimpián öregbítse az egyesület hírnevét.

Az előző években a Szilver volt a kiemelkedően legeredményesebb a táncklubok között, Szatmári-Nagy Szilvia versenyzői a szuperkupát is elhozták.

D. J.


<<< Vissza