<<< Vissza

Megelevenednek a képes levelezőlapok
Dr. Molnár László képeslap kiállítása a Templom Galériában

2005. augusztus 12.

 
Dr. Molnár László gyűjteményével

Augusztus 7-én, vasárnap délelőtt nyitották meg a Református Nagytemplom Templomi Galériájában a Dr. Molnár László gyémántdiplomás jogász gyűjteményéből rendezett kiállítást, melynek címe Templomok Magyarországon. Kőszegfalviné Pajor Klárát, a Magyar Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos Egyesületének elnökét kérték fel a kiállítás megnyitására.
Köszöntőjében elmondta, az egyesület elnökeként, a Magyar Kultúra lovagjaként megkülönböztetett figyelemmel fordul minden olyan esemény felé, ami a kulturális örökséget ápolja, gazdagítja, és a képes levelezőlapokat népszerűsíti.

- Nagy megtiszteltetés számomra, hogy dr. Molnár László szentesi gyűjtő képeslap kiállításán szólhatok a képes levelezőlapokról, azok szerelmeseiről, a gyűjtőkről és Laci bácsiról - mondta Kőszegfalviné. A képes levelezőlapok nagy részének művelődéstörténeti jelentősége van. Nemcsak üzenetet hoznak-visznek a távolban lévő ismerősöktől, hanem általuk beutazhatjuk a világot, felújíthatjuk és kiegészíthetjük ismereteinket a természetes és épített örökségünkről, betekinthetünk a művészetek világába, megcsodálhatjuk elődeink viseletét. A képes levelezőlap az esztétikai élményen túl az ismeretszerzés forrása is. Szimbolikus és hű tükörképe annak a kornak és ízlésnek, amely megjelentette.

Egy-egy település részletét, nevezetes épületét és a szép tájat bemutató képes levelezőlapot már csak azért is szívesen megveszik az emberek, mert tudják, hogy az általuk készített fotók messze elmaradnak a művész által készítettől. Máskor a képeslap vásárlása azért is szükséges, mert tilos a fényképezés, vagy éppen a templomok belsejének fotózása amatőr számára nagyon nehéz. Egy-egy szép képes levelezőlap azonban gazdag mögöttes tartalmat is hordoz. A küldő személyiségének felelevenítése, kézírásának megcsodálása, de olykor maga a dátum is elegendő ahhoz, hogy megelevenedjenek képes levelezőlapjaink, és szóljanak hozzánk. A képes levelezőlapok lehetőséget adnak arra, hogy a kirándulás és az ünneplés perceit ismételten átéljük. Képes levelezőlapot mindenki gyűjt, de legalábbis megőriz egyet emlékként.

A kiállításon a képes levelezőlapok mesebeli gazdagságából láthatnak ízelítőt. Sajnos, napjaink olcsó SMS-einek világában a drága posta kezdi leszoktatni az embereket a képes levelezőlapok küldéséről. Még nem lehet tudni, hogy mennyit ártott a képes levelezőlap értékének, küldésének, gyakoriságának korunk nem mindennapi zsenije által kiállított „Balatoni éjszaka“ című fekete-fehér képeslap, a különböző erotikus vagy vicces lapok megjelenése. Véleményem szerint - tette hozzá - ezek már nem a művész által jól megkomponált alkotásokat mutatják, hanem sokkal inkább az értéktelenség terjedésének példái, ügyeskedő kortársaink szellemi színvonalának tükrei. Valószínű, hogy a XX. század volt a képes levelezőlapok nagy korszaka.

Ugyanakkor bízom abban, hogy témájában szélesedve, anyagában és előállítási technológiában korszerűsödve megőrzi a képeslapot a huszonegyedik század. Hiszem, hogy ezen az sem változtat, hogy korunk rohanó világában már nem üzen a kézírás, mert forgalomba kerültek olyan képes levelezőlapok, amelyeken csak ikszelni kell az üzenetet. Napjainkban már sajnos a korábban szigorú törvényi határok közé szorított, művészeti ágként elismert bélyeg helyett jó pénzért saját képmásunkat is felragaszthatjuk a képeslapra vagy borítékra. A világhálón továbbított képek intenzív
terjedésének korszakában megrendezett kiállítás nemcsak a sokszínű képeslapot népszerűsíti, hanem a gyűjtőt, a szenvedélyt, az emberi találékonyságot is dicséri - tette hozzá a gyűjtők egyesületének elnöke.

Molnár Laci bácsi 84 éves, a szentesi városi ügyészség nyugalmazott vezetője. Több mint harminc éve kezdte el a rokonoktól kapott képeslapok gyűjtését, de igazi gyűjtőnek 1986-tól vallja magát, amikor először vett részt Szombathelyen a Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos Kiállításán és Találkozóján. Amikor a jogszabályok lehetővé tették, és 1989. augusztus 20-án megalakult az egyesület, Laci bácsit is beválasztották a vezetőségbe. Ezt követően minden országos kiállításon, gyűjtőtalálkozón részt vett. Kezdetben mindent gyűjtött, aztán rájött, hogy ez lehetetlen, ezért témát választott. Fő területei a történelmi városképek, templomok, templombelsők, és a XX. század eleji képes levelezőlapok világa. A legtöbb képeslapot levelezés útján szerezte, de vásárolni, cserélni is szokott. Laci bácsi gyűjteményét már több mint tízezer darab alkotja. Minden új képeslapnak örül, hiszen ezek rendezése, gondozása közben sokat lehet tanulni.

A kiállítás rendezését Burai László végezte. A képes levelezőlapok három csoportját lehet megkülönböztetni: debreceni és környéki templomok, miskolci és környéki templomok és a szentesi templomok.

Majzik Andrea


<<< Vissza