<<< Vissza

Tanárok színháza

2005. július 15.

 
A nyári színházi előadások szokatlan produkcióval folytatódtak múlt héten pénteken este. A polgármesteri hivatal udvarán ácsolt színpadon a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata ezúttal nézőként képviseltette magát.

A diákok ezen az estén a SzeMaSzu társulat tagjaként színpadra lépő tanáraiknak tapsolhattak.

Eddig főleg a másik oldalon álltak a gimnázium fiatal drámatanáraiként Szurmik Zoltán és Matos Ibolya, a társulat a magyar szakos Szebeni Zoltánnal volt teljes, így hármasban adták elő Háromszög-gyakorlatok című műsorukat. Annak két jól elkülönülő része előbb az Anna Kareninára épült, rengeteg improvizációval. A pszichologizáló kezdés magyarázat arra, miért az Élveboncoló Színház elnevezést választották a fellépők. Az örök drámát, a nő másik kapcsolatát is boncolgatták.

A szerelmi háromszöget a színészi eszközök mellett képpel, hanggal, például dobbal is megjelenítették, Majtényi András zenéjével. Előadás után a szereplők azt mesélik, egy nagyszünetben ültek le az iskolában, hogy kitaláljanak valamit, s kollégájukat, Keserű Imrét kérték fel, hogy terelgesse őket, a külső ember látásmódjával. Ő rendezte a darabot, ám hetente csak egy estét töltött itthon, így mintegy öt hónapig húzódott a dolog. Szurmik Zoltán elárulta, tulajdonképpen a harmadik előadásukon voltak túl, ugyanis a két felsőbb évfolyam próbaelőadásokon már láthatta tanárait. Kollégákként régóta jól tudnak együtt dolgozni Matos Ibolyával. Az összhang e munka során is végig megvolt köztük, halmozták az ötleteket, bár nem sok idejük jutott próbálni, mondta a tanárnő. Láthatta már őt a város közönsége tanítványai közé beállni, együtt játszani velük, Ibolya azt mondja, jó volt ezúttal is a tapsot fogadni. Diákjaitól a próbaelőadások után azt hallotta, el is felejtették, hogy a tanáraikat látják, úgy nézték, mint színházat szokás. Szebeni Zoltánnak bevallása szerint még soha nem volt része ilyen kalandban, neki a színpadon szükséges 5–10 perc a feloldódáshoz. Az előadásokat szervező Tükör Alapítvány elnökeként kínált már színdarabot, zenés estet, bábjátékot, s büszkén említi, a gyerekelőadásra 300 néző volt kíváncsi, több, mint Eszenyi Enikőre.

A Háromszög-gyakorlatokat is sokan látták, és többször is vastapssal jutalmazták. Lehet még ebben részük, ugyanis együtt marad a társulat, őszre több fellépést terveznek, más városokban. Egy időpont és helyszín már most biztos: július 30-án Kapolcsra látogatnak.

D. J.


<<< Vissza