<<< Vissza

Adó—info
Törőcsik Norbert rovata

2005. május 27.

 
Kérdés: 2005 májusában főfoglalkozásként egyéni vállalkozói (EV) igazolványt váltottam ki. Milyen járulék fizetési szabályok vonatkoznak rám és mire ügyeljek?
T. A.

Válasz: Én az EV körét társadalombiztosítás szempontjából min. a következők szerint csoportosítom:
 – főfoglalkozású egyéni vállalkozók
 – munkaviszonyban álló egyéni vállalkozó, ha a foglalkoztatása eléri a heti 36 órát
 – kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó (nyugdíj mellett vállalkozók)

Az egyéni vállalkozó tevékenységet kezdőnek minősül a járulékfizetési kötelezettsége első napjával kezdődően az e napot magában foglaló naptári év utolsó napjáig, tehát Ön 2005 december 1-jéig. (Kivétel: Ön nem minősül tevékenységet kezdő egyéni vállalkozónak, ha esetlegesen előző egyéni vállalkozásának megszűnése és új vállalkozásának megkezdése között egy teljes naptári év nem telt el.) A tevékenységet kezdő egyéni vállalkozó a járulékfizetési kötelezettségének kezdő évében a társadalombiztosítási, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér összege után fizeti meg. (A minimálbér év közbeni esetleges változása esetén az új érvényes minimálbér az alap.) 2005. január 1-jétol a minimálbér 57 ezer forint.

Megemlítem, hogy az általános szabályok szerint a járulék alapja a Szja törvény 16. § (4) bekezdésében meghatározott vállalkozói kivét, átalányadózó esetén az átalányadó alapját képező jövedelem, de legalább a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér összege.

Önnél a járulékalap kiszámításánál egy-egy naptári napra a minimálbér harmincad részét kell alapul venni és ennek figyelembe vételével kell megállapítani a következőkben említett járulékokat. 

Az EV a társadalombiztosítási nyugdíj és az egészségbiztosítás ellátásainak fedezetére a járulékalapot képező jövedelme után – tehát Ön az előbb említett összeg után – 29 százalék társadalombiztosítási járulékot fizet, ebből a nyugdíjbiztosítási járulék 18 százalék, az egészségbiztosítási járulék 11 százalék. Ezen felül az egyéni vállalkozó 8,5 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot, és 4 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulékot fizet. Amennyiben Ön magánnyugdíjpénztár tagja, 0,5 százalékos mértékű nyugdíjjárulék és 8 százalék tagdíj fizetésére kötelezett. Az egyéni vállalkozó negyedévenként – a negyedévet követő hó 12-ig – köteles a társadalombiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot megfizetni melyeket forintra kerekítve fizet meg.

Az Egészségbiztosítási Alapnak kell befizetni a 11 százalékos egészségbiztosítási járulékot és a 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot, valamint a baleseti járulékot.

Nyugdíjbiztosítási Alapnak kell befizetni a 18 százalékos nyugdíjbiztosítási járulékot, és a 8,5 százalékos – magánnyugdíjpénztár tag esetén 0,5 százalékos – nyugdíjjárulékot.

(folyt. köv.) Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen. 

Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő


<<< Vissza