<<< Vissza

Andersen hangjai
 

2005. május 27.

 
Ötszázezer forint értékű hangzóanyaggal tovább gazdagodik a Városi Könyvtár Kht. Hangoskönyvtárának választéka. Az olvasóterem szintjén kialakított – elsősőrban a vak és gyengén látó olvasókat szolgáló – hangoskönyvtárba újabb mesék, versek, szépirodalmi művek érkeztek.

A hangoskönyvtár kialakítását és működését sikeres pályázatok jelzik. Állományát a látásukban sérült olvasók ellátásának javítására hirdetett pályázaton nyert, a négyszázezer forintból alapozták meg. A Nemzeti Kulturális Alap Könyvtári Szakmai Kollégium kuratóriuma legmagasabb támogatást ítélte meg. Az intézmény százhatvan hangzódokumentumot, elsősorban klasszikus szépirodalmi adaptációk, versek, prózai művek, mesék, drámák – dolgozott fel. 

Nagy Enikő szaktájékoztató kifejtette: az elsősorban a vak és gyengén látó olvasók művelődését szolgáló hangoskönyvtárba most a Sanoma Budapest Kiadó pályázatán nyert ötszázezer forintból a már meglévő, a világirodalom jelesei – Szapphó, Villon, Schiller versek, a XX.század magyar prózai művek, és Grimm, Andersen, La Fontaine mesék – mellé az újabb szépirodalmi adaptációk érkeznek CD-formátumban. Ezek a Titis Kiadó, a Kossuth Kiadó és a Hungaroton Records Kft. hangos könyvei.

A pályázaton nyert öszszegből az Öregbetűs művek sorát is bővíti, gazdagítja az intézmény. Ebben az esetben a Fekete Sas és a Ponte Press Kiadóval állnak kapcsolatban.

Nagy Enikő kiemelte, a CD-formátumú gyűjtemény kialakításakor már kezdetben szem előtt tartották, hogy a kötelező olvasmányok is megtalálhatóak legyenek a sorban. Azt remélik, hogy a neves előadók felolvasásában hallható művek felkeltik majd a látásukban nem sérült fiatalok érdeklődését is, és ösztönzést jelenthet arra, hogy később a könyvet is kikölcsönözzék.

N. A.


<<< Vissza