<<< Vissza

Családi nap a közbiztonságért
 

2005. május 27.

 
A közbiztonság nem korlátozódhat önkormányzati feladatra. Mivel társadalmasítható ügy, több szervezet szerepet vállal benne. Legfőképpen a megelőzés az izgalmas kérdés. Azok a deviáns magatartások, melyek a közösséget hátrányosan érintik, lehetőleg ne fejlődjenek ki – jelentette ki Szirbik Imre polgármester a legutóbbi sajtótájékoztatón. A helyi önkormányzat 2003 decemberében alkotta meg a város bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepcióját. Azt követően a megfogalmazott feladatok végrehajtására létrehozta a Védelmi Operatív Ellenőrző Eseti Bizottságot, amely közel egy éve működik. De…

Miként Csányiné dr. Bakró Nagy Vera aljegyző, a polgármesteri hivatal közigazgatási osztályának vezetője fogalmazott, a közbiztonság nehezen megfogható fogalom, és sok minden tartozik bele. Mint például: van-e a város lakosságának munkája, eléri-e az orvost, végig tud-e menni az utcán, hogy ne féljen, törődik-e valaki az egyedülállókkal, a betegekkel, talál-e az utcán rendőrt?… Lehetne sorolni tovább.

Tudjuk, a közbiztonságot csak a lakossággal együtt lehet megteremteni. A város lakóinak biztonságérzete csak akkor növelhető, ha maguk az állampolgárok is részt vesznek a munkában. A védelmi bizottság, illetve az önkormányzat a meggyőzés érdekében rendezi meg az elso közbiztonsági családi napot június 4-én, a helyszín a sportpályák és környéke.

– A bűnözés legveszélyeztetettebb csoportjai a gyerekek, fiatalok, illetve az idősek – jelentette ki az aljegyző. – A közbiztonsági nap programja is úgy épül föl, hogy mindenki megtalálja benne a magának kedveset. Három programra külön is felhívta a figyelmet. Idősebb embereknek szól az Áldozattá válás elkerülése című rendezvény, ahol szakemberek szólnak a követendő magatartásról. A másik nagyon fontos program a családterápia. Egy szentesi házaspár mutatja be, hogyan működik, miben áll. Mindkét program a nagysátorban lesz. A harmadik: a budapesti Megálló csoport előadása (Dózsa-ház, tornaterem). A csoport olyan fiatalokból áll, akik már kipróbálták a kábítószert, és a leszokás valamilyen stádiumában vannak.

A családi nap programja délután 2 órakor kezdődik. A már említetteken kívül lesz graffiti-verseny a sportközpont rugófalánál. A külső edzőpályán tornára buzdító lányok várják a mozogni vágyókat, tízezer lépés megtételére kínálkozik lehetőség a Tisza-gáton (a résztvevők a sportszálló elől indulnak), a salakos pályán rendőrkutya-bemutatót tartanak, majd a tűzoltók foglalják el a terepet. Lesz pingpong-verseny, melyet „végkimerülésig“ terveznek a nagy sátorban, éjszakai foci a Spartacus pályán. Este diszkó várja a fiatalokat drogmentesen, tisztán és belépő nélkül a Művelődési és Ifjúsági Háznál.


<<< Vissza