<<< Vissza

A tanyákon élők gondnokai
 

2005. május 27.

 
Képünkön: A kulcsátadás pillanata (Fotó: Vidovics Ferenc)

Korábban már tájékoztattuk olvasóinkat arról, hogy az Európai Szociális Alaphoz benyújtott pályázatában a város ötven ember egyéves foglalkoztatását tudta megpályázni. A programnak sok összetevője volt, egyike a tanyagondnoki hálózat kiépítése. Mint Szirbik Imre polgármestertől sajtótájékoztató keretében megtudtuk, ennek személyi és anyagi feltételei vannak. Ez az, ami biztosított. Egyelőre egy évre. Felmerül a kérdés, jó, hogy ezt össze tudta hozni az önkormányzat, de mi lesz egy év után? A polgármester úgy gondolja, a tanyagondnoki hálózat létrehozásával hosszú távú kötelezettséget vállalt a város.

– Szükség van a tanyagondnokokra, kellenek. A város lakosságának 8 százaléka él külterületen. Fele 5 kilométeren belül, a másik fele messzebb a várostól. Utóbbiaknak nehezebb a dolguk, különösen az idősebbek szorulnak segítségre – jelentette ki a polgármester.

Gál Antal, a Családsegítő Központ igazgatója arról szólt, hogy a tanyagondnoki szolgáltatás nem új keletű elképzelés a városban. Az önkormányzat már több éve keresi annak a lehetőségét, hogy a tanyasi létből fakadó hátrányokra megoldásokat találjon. Az elmúlt évek során több pályázatot adott be, 2004-ben volt az első nagy lehetőség, ahol már az unió forrásait is meg lehetett célozni.

A munka világából történő kirekesztődés ellen című pályázattal a Családsegítő Központ három gépkocsi beszerzésére kapott lehetőséget. A funkciónak és a tanyagondnoki körzetek kialakításának megfelelően 2 terepjáró teherautó, egy pedig a nagyobb létszámok szállítására alkalmas mikrobusz. A két terepjáró már itt van Szentesen, a kisbuszt csak gyártásból lehetett megrendelni. Komoly, erős, nagy munkabírású Landrover teherautók. Strapabíró terepjárók.

A gépkocsikon a projektben részt vevő munkanélkülieket alkalmazzák. A külterület felmérését követően három körzetet alakítottak ki, a cserebökényiben Őze Péter lesz a tanyagondnok, a magyartési körzetet Gránicz Mihály viszi, míg a lapistóit Gyovai Péter. Ketten diplomások, egyikük középiskolai végzettséggel rendelkezik. Eddig a terület feltárása történt meg, adatok gyűjtése, kapcsolatfelvétel. A gépkocsikat május 12-én vehették át, azt követően kezdődhetett meg a terület napi szintű bejárása.

A szolgáltatásról az igazgató elmondta, minden, ami a tanyasi létből, életformából adódó hátrány, azokat próbálják csökkenteni, segíteni egyrészt közvetlen módon, a gépkocsikat igénybe véve. Lehet az akár bevásárlás, áruszállítás. Egyrészt a közvetlen szolgáltatás, másrészt pedig egyéb orvosi és szociális szolgáltatások közvetítése a tanyagondnokok feladata. Fontos, hogy napi kapcsolatban legyenek a védőnőktől kezdve a szociális, egészségügyi területen dolgozó munkatársakkal. A szolgáltatások ingyenesek, mindenki számára elérhetők.

– Egyetlen vonallal nem lehet meghúzni, hogy kinek és mettől jár a szolgáltatás – mondta Gál Antal. Sokat foglalkoztunk ezzel, úgy gondolom, az ő belátásuk fogja eldönteni. Természetesen, ha a tanyán gépkocsival rendelkezik valaki, és kéri, hogy vigyük már ki neki a terményt, azt fogjuk mondani, ezt meg kell oldani saját erőből. Hiszen az a szolgálat alapvető célja, hogy ne helyettük oldjunk meg dolgokat. Azonban, ha tényleg beláthatóan erre egymaguk nem képesek, akkor ott vagyunk és segítünk. A négyszáz fos körzetekben nem tudjuk megoldani mindenkinek a bevásárlást, de vannak olyan helyzetek, amikor föl kell vállalni a dolgot. A tanyagondnokok bejárási tervet készítettek, hetente legalább egyszer minden tanyát el kell érni, mindennap a területen vannak. Jogkörüket tekintve csupán jelzési lehetőségük van. 

Lovas József


<<< Vissza