<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. május 6.

 
Az előző számban feltett kérdésre válaszolva a legáltalánosabban előforduló egyéb szabályzatok ismertetésével folytatom. Az ismertetett szabályzatokon kívül a vállalkozások bármilyen egyéb szabályzatot létrehozhatnak és használhatnak.

Válasz:
Egyéb a vállalkozásoknál alkalmazott szabályzatok:

1. Belföldi kiküldetési szabályzat

Tartalmazza a cég alkalmazottak részére kiállítandó kiküldetési rendelvény mintáját és a vállalkozás érdekében felmerült kiküldetési költségek elszámolási módját.
Melléklete: a kiküldetési rendelvény

2. Tűzvédelmi szabályzat
A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló rendelkezések értelmében kötelező elkészíteni a vállalkozásra vonatkozó tűzvédelmi szabályzatot, amely tartalmazza a tevékenységre vonatkozó konkrét tűzvédelmi feladatokat a tűzvédelmi oktatással bezárólag.

3. Szervezeti és működési szabályzat

A szabályzat egy társaság munkaszervezete szervezeti és működési viszonyainak szabályozását tartalmazza.

4. Munkaügyi segédlet

A Munka Törvénykönyve fontosabb rendelkezéseit foglalja össze közérthető módon. Mellékletei mindazok a (fénymásolható és kitölthető) nyomtatványok (munkaszerződés, felmondás, stb.) amelyekre egy vállalkozásnál a munkaviszony keletkezésétől annak megszűnéséig szükség van.
Nagyon jól használható szabályzat a mindennapi életben.

5. Iratkezelési szabályzat
Az iratkezelési szabályzat a közokiratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló rendelkezések alapján készül. A teljes iratkezelési rendszert felöleli az iratok beérkezésétől azok selejtezéséig. Az iktatás formája, mikéntje, tárolási szabályok, digitalizálási szabályok, stb.

6. Munkabiztonsági szabályzat

A vállalkozás egészére kiterjedően egységes szempontok szerint rögzíti a vezetők és beosztottak munkavédelmi feladatát, veszélyes technológiákat és termelési eszközöket, munkavédelmi oktatás rendjét, alkalmazás munkavédelmi feltételeit, egyéni védőeszközök és tisztálkodási eszközök juttatásának szabályait, valamint a munkavédelmi eljárások rendjét. A munkabaleseteknél a felelősségi szabályok tisztázásánál jól használható szabályzat.

Ezeken a szabályzatokon túl léteznek még speciális szabályzatok, pl. Szabályzatok a pénzmosás megelőzésére és megakadályozására, de ezek csak egy-egy tevékenység folytatásánál kötelezőek vagy alkalmazhatók.

Kérdés:

Átalányadózó mezőgazdasági kistermelést folytatok. Az adó megfizetésén kívül milyen egyéb fizetési kötelezettségeim vannak a 2004. évre vonatkozóan?
K.A.

Válasz:
Mezőgazdasági tevékenységéből származó jövedelme után egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Az egészségügyi hozzájárulás az átalányadó 25 százaléka, amit negyedévenként, az átalányadó előlegeként befizetett összeg után kell - kellett volna - megfizetnie. Természetesen egyéb jövedelmei után más adózási szabályok is vonatkozhatnak Önre.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza