<<< Vissza

Soha többé háborút!

2005. május 6.

 
A Szentes Városáért Civil Fórum kezdeményezésére, és az önkormányzat támogatásával emlékprogram indult a II. világháború európai hadszínterein lezajlott rettenetes harcok befejezésének, a fasiszta fenevad megsemmisítésének 60. évfordulója alkalmából.

A programban a háború borzalmainak bemutatása, szeretett hazánk, népünk által elszenvedett veszteségek bemutatása volt a cél, tanulságul a jelen és a jövő generációi számára. A szervezők színvonalas programot állítottak össze a háború különböző időszakainak bemutatására. A háborúban résztvevő II. magyar hadsereg pusztulásának ill. hazánk által elszenvedett károk ismertetésére két híres, a témát jól ismerő előadót kértünk fel. Az ifjúsági ház mozitermében háborús filmeket vetítettek. Az ellenség a kapuk előtt c. amerikai film sajátos epizódokon keresztül igyekezett a sztálingrádi csatát ábrázolni. Szemléltette a résztvevő katonák és civilek borzalmas szenvedéseit, értelmetlen pusztulásukat, az egyszerű emberek hősökké válását és áldozatos győzelmeit.

A Berlini csata c. angol film dokumentálta a Vörös Hadsereg elszánt, hősies harcait, a győzelemért hozott hatalmas áldozatokat. A film hadtörténeti dokumentáció, tudományos alapossággal eredeti dokumentum-felvételekkel ismerteti a nézővel a szemben álló felek erejét, a vezetők elgondolásait, a hadműveletek lefolyását, amelyek során elfoglalták Berlint.

A Vörös Hadsereg drága árat fizetett a győzelemért, 350.000 katona szenvedett hősi halált az utolsó töltényig elszántan védekező fasiszta haderő ellenállása következtében. A Reichstag épületére 1944. április végére felkerült a vörös lobogó, a kijelölt küldöttségek aláírták a feltétel nélküli megadásról szóló egyezményt. Hitler öngyilkos lett, nem mert szembe nézni a világ népeivel, Németország romokban hevert. Európa népeire új élet várt, békés alkotó munka, de, sajnos ezt megkeserítette a hidegháború.

Szócséplés és ostoba viták helyett nézzünk előre, azt is tudnunk kell, honnan indultunk, kik és mik voltak az okai hazánk és népünk tragédiájának, amely 25 évvel az I. világháborút követően sújtott bennünket.

Helyezzük el az emlékező koszorút a háború áldozatainak emlékművein, sírjain és őrizzük meg a békét és a nyugalmat.

Léhi Gábor


<<< Vissza