<<< Vissza

Szentes oázisai

2005. május 6.

 
Az őstermelők, különböző foglalkozású emberek naponta, hétvégeken kimentek a Kistisza szigetbe, csemegeszőlőt, gyümölcsfákat gondozni, felüdülni. A többség viszont kiment a vasúttal párhuzamos szőlőszéli úton át a szőlőbe, Nagyhegyre. A földes, homokos dűlőutak mellet dió és gyümölcsfák árnyékoltak. A termelők oldalas, sarolyás talicskáikat itt tolták. Szállítómunka eszközük volt. A Kiskörmöndi dűlő út elején, a 266. számú tanyában láttam meg a napvilágot. A MÁV motorgarázs felépülése után ezen a néven lett ismert. Végénél a fekete homokos földbe Csató, Bonczos, Váczi családok szőlőt, gyümölcsfákat telepítettek. Őstermelők, gazdálkodók Sólti, Székely, Kádár, Búsi, Sándor, Balla, Bartus, Juhász, Jurenák, Vári és Dóczi Imre tanító.

A szüretek napjain a családok tagjai összejöttek, néhányan napszámosokat is fogadtak. A múlt század 30-50-es évek történéseinek résztvevőiből, tanúiból Bese László, Virting Sándor, Kádár Bálint, Szentesi-Buzi Antal, dr. Fenyvesi István, Gál Bálint, Pásztor Imre...

Nagyhegynek ezek a területei tükrözhetnék azt, ami a múltból megmaradt. Őrizni kellene, a villányihoz hasonlóan. A korszak elevenedett fel a Szentesi Élet XXXVI. Évfolyam 8. számában: Nagyhegy felszabadítása című gondolkodásra érdemes írás elolvasása után.

Tokaj hegyaljáról Alkonyi László magyar, angol nyelvű sorozatot írt: az első A szabadság bora, második Dűlőmitológia, harmadik Hegyaljai térképek. A szerző írásában vallja: "mese a tündérekről és a földönfutókról a földről és a borról... a természettel harmóniában élő emberről."

A szerző véleménye: a természettel harmóniába élő embert a borkészítés arra tanítja, hogy "bármikor bármi megtörténhet, s hogy az élet vállalásához minden helyzetben bátorság kell..." az itthoni dűlőket is történeti összefüggésekbe helyezve tárgyalja.

Ezek az írások környezetünk hagyományainak megtartására útmutatók lehetnek.

Szentes Megyei Város Városfejlesztési tervét Antal Endre városi főmérnök állította össze (1945.). Kiemelés a tervből: "a nagyhegyi szőlő és gyümölcsös, a kunszentmártoni útig elhúzódva. Ez a terület a magassági szintek és a talaj minősége folytán a beépítésre alkalmas... a nagyhegyi területek jövőbeni alakulását a hatóságnak helyes irányba kell terelni és a nagyhegyi kérdéseket minden szempontból tanulmányozni kell."

Kátai Ferenc


<<< Vissza