<<< Vissza

Hűvösben Bikini, hőségben luftballon
Lampionos felvonulás népzenére

2005. május 6.

 
Képünkön: Az Akrobat táncegyüttes (Fotó:Vidovics)

A Kurca két partjára csalogatta szórakoztató programokkal a város apraját-nagyját az önkormányzat, a művelődési központ és a civil fórum az elmúlt hétvégén. Április 30-án a Luther téri díszkút környékén kezdődött a rendezvények sora, ami május 1-jén este a sportpályán ért véget.

Kellemes tavaszi napsütésben ültek ki elsőként az idősebb korosztály képviselői a Luther térre, ahol népzenei sokadalom vette kezdetét. A korábbi években megszokott felvonulásokkal és a tavalyi uniós csatlakozás előtti visszaszámolással ellentétben most egy stabil színpadon váltották egymást a népi zenét játszó együttesek. Sokak örömére és kívánságára, mely egyrészt bemutatkozási lehetőség helybeli csoportoknak, egyben lehetőség más városbeli, ismert zenekarok meghívására, azt bizonygatva, élő a műfaj. Előbb a Szentesi Tekerős Együttes szólaltatta meg ezt a környékünkön régi múlttal bíró népi hangszert Balla Tibor vezetésével. A Topolyáról érkezett Bakos Árpád és zenekara pergős és szenvedélyes balkáni zenét játszott, utánuk a Jövőnkért művészeti iskola táncos növendékei adtak elő egy koreográfiát népi dallamokra. A Besh o droM nemrégen Montrealban lépett fel, de nálunk is nagy sikert aratott különböző népek zenei világából építkező műsoruk. Sőt a mazsorettek mögött felsorakozva az ő zenéjükre vonult át sötétedéskor a lampionokkal és fáklyákkal kivilágított tömeg az ifjúsági parkba. A Seres-fivéreket már sok fellépésen hallhattuk, nem így az őket követő Bikini együttest, mely a kilenc évvel ezelőtti május 1-jei szentesi koncertjét ismételte meg, azóta született szerzeményekkel kiegészítve, a nézőtéren pedig, az egyik sláger címe szerint, több ezren adtak helyet maguk mellett. Koós Jánosról kiderült: humora a régi, s élőzenével kísért dalain is sokan nosztalgiáztak.

Május elsején a "Kurcán túl" nyárinak is beillő napsütésben folytatódott az előző nap elkezdett kispályás focitorna. A majális délelőttjén főleg a családoknak kedveztek a szervezők. Kipakoltak az árusok is, kínáltak mézeskalácsot, vattacukrot, bábokat, de sorba lehetett állni ingyenes virsliért is. A sportpálya felett nem akármilyen látványosságként hatalmas hőlégballon terpeszkedett, kikötve, hogy azért el ne repüljön. Kosarából izgatott gyerekek integettek le a pár méternyi magasságból. A léggömb közelében ejtőernyősök szálltak alá. A repülőmodellek sok kíváncsiskodót vonzottak, nagyobb változatából, a vitorlázórepülőből pedig az anyukáknak úgy kellett kikönyörögni a gyerkőcöket.

Délután és kora este művészeti csoportok léptek fel, majd a mulatós zenéé volt a főszerep. Egy évvel az uniós csatlakozás után politikáról ugyan senki sem beszélt, de azt sokan sajnálták, hogy május 1-je idén vasárnapra esett.

D. J.


<<< Vissza