<<< Vissza

A legjobbak között

2005. május 6.

 
Harmadik lett az országos tanulmányi versenyen Balázs Zoltán, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 13/B osztályának végzős tanulója. A fiatalember Szolnokról került Szentesre, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolában érettségizett, majd utána beiratkozott a Pollák egyéves számítástechnika szoftver-üzemeltető szakára.

Azt mondja, valamelyest meglepte az eredmény, mivel az iskola - úgymond - titkos selejtezőt tartott, hogy benevezze a Hírközlési Minisztérium hatáskörébe tartozó szakmai tanulmányi versenyre. Dolgozatot írtak, a legeredményesebb három diák mehetett az április 4-i budapesti elődöntőre.

Végül, egyedül vett részt a megmérettetésen (másik két osztálytársa úgy döntött, nem indul el a versenyen), ahol az írásbelin - hatvan diák között - harmadik lett. A helyezés azt eredményezte, hogy bekerült a gyöngyösi döntőbe. A Vak Bottyán János Műszaki és Kereskedelmi Szakközépiskolában a háromórás gyakorlati versenyt egy ötperces szóbeli rész követte, mely után Zoli 126 ponttal a harmadik lett. (A győztes 143 pontot gyűjtött .)

- A számítógép kezelését az általános iskolában sajátítottam el - meséli. - Ha jól emlékszem, negyedikes lehettem Szolnokon, nagyon jó tanárunk volt, megszerettette velünk a számítástechnikát. Az első gépem egy Commodore 64-es volt. A ráadás, amit itt, a Pollákban tanultam, szükséges volt és fontos a számomra. Sokat köszönhetek Szili Imre osztályfőnökömnek, felkészítő tanáromnak.
Szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis kezelés, számítógépes alapismeretek - sorolja a feladatokat. Jeles osztályzattal végezett, felmentést kapott a vizsga alól. Magától értetődő a kérdés:

- Hogyan tovább?


- Nem jelentkeztem felsőoktatásba. Ha találok valamit, ami érdekel, technikumi képzést, még megpróbálom. Ha nem, akkor jöhet a munka. A tanulmányi versenyen elért eredménnyel felvételi lehetőségem lenne, csak akkor még nem tudtam róla. Februárban lehetett felsőoktatásba jelentkezni.

- Egy esetleges pótfelvételi?


- Arra még nem gondoltam. Majd utánanézek. Mindenképpen a szakmával kapcsolatos munkát szeretnék vállalni.

- Hogyan töltöd a szabadidődet?


- Motorozom, autózok. Nem ülök mindig a számítógép előtt.

- Milyen emlékek maradnak benned Szentesről?


- Szépek és rosszak is, hiszen a kollégium ezzel jár. Szentes szép város. Szolnokhoz képest szép város. Csak kicsi.

L. J.


<<< Vissza