<<< Vissza

Civilek világa tévében

2005. május 6.

 
Képünkön: Tari János a Civil TV indulását támogató vállalkozó egy kamerát ajándékozott a tv-nek. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A kistérségi civil szféra szolgálója szeretne lenni a Civil Televízió. A Szegvárról indult kábeltelevíziós műsorszolgáltatás a közelmúltban városunkban és Mindszenten is saját stúdióval bővült.

A Szegváron már 27 taggal működő Civil TV kistérségivé válása az ottani közösségfejlesztők egyesületének köszönhető. Elgondolásuk szerint, ha összefognak, talán többre jutnak. Civil tanácsadó testület is segíti a tévézéssel foglalkozó műhelyek munkáját és új stábok, stúdiók alakulását a nyolc településből álló kistérségben. Ők felügyelik azt is, hogy a kezdeményezés megmaradjon civilnek. Egy alapítvány is létrejött, két komoly szervezet - a Vöröskereszt és a Tanet kft. - támogatásával, Horváth István, a Legrand Rt. volt igazgatójának vezetésével.
A műsorkészítőket az a cél vezérli, hogy a civil szféra nagyobb befolyást szerezzen a közéletben. A televízió műsorainak készítői önkéntes munkájukkal járulnak hozzá ehhez. A nyilvánosság és a kommunikáció fejlesztését példázza a múlt heti bemutatkozás a könyvtárban, melyet egy nappal később már követett az első adás. Mint azt a kivetítőn a felvezető főcímekben láthatta a szépszámú érdeklődő, a Civil TV műsorstruktúrája sokrétű, arculata színes, dinamikus. Civil Világ címmel fut a szerkesztők által legfontosabbnak tartott egység, mely a térség civil szervezeteinek kínál bemutatkozási lehetőséget. A lakosság igényeit fórumon ismerhetik meg az illetékesek, de ők is szólhatnak az emberekhez. Az életmód és a hagyományőrzés jut szerephez a Módi-rovatban, az iskolai élettel, a diákönkormányzatok működésével a Csengő-, a helyi sportélettel (tömeg-és versenysport) a Mozdulj-rovat foglalkozik, a Paletta pedig művészeti magazin. A műsorok mellett képújság szolgáltat közérdekű információkat a Civil TV képernyőjén. Az adás egyelőre heti két alkalommal, szerdán 16-18, vasárnap 9-11 óra között látható a kábeltévés hálózatban. Alakult már egy lelkes stáb Szentesen is, akik szakemberekkel veszik körül magukat. Papp Lászlót a lektoruknak nevezik, aki a fővárosi Szent László és a helybeli Horváth Mihály gimnáziumban is tanít. Az iskolában és a Szarvasi út 14. szám alatt az inkubátorházban működik a műhely, utóbbi helyen péntek délután fél négytől tartanak szerkesztőségi ülést. Ezekre az alkalmakra mindenkit várnak, aki riporterként próbálná ki magát, vagy éppen az operatőri munkához érez kedvet. Minél többen kapcsolódnak be, úgy növekedhet majd a műsoridő is, mondja Csorba Gyula ügyvezető elnök, a Nyilvánosság Munkacsoport vezetője. Elárulta még: a non-profit, egyesületi tévé az emberek televíziója szeretne lenni, mely keretet ad önszerveződéseknek.

Darók József


<<< Vissza