<<< Vissza

Liget Hotelből BelMare
Amerikai befektetők terve

2005. május 6.

 
A volt úttörőház épületét évek óta hasznosítani szeretné az önkormányzat. Az utóbbi időkben családsegítő központként működő épületet idén januárban a helyszínen is megnézték a városba látogató S&A Capital Limited képviselői. Befektetési szándékukat kifejezve ajánlatot tettek arra, hogy anyagiakkal is beszállnának a ligeti épület szállodává történő átalakításába. Kijelentették, az önkormányzattal közös projektben gondolkodnak, vagyis gazdasági társaság megalakítását javasolták a korszerű szálló megvalósítása érdekében.

A képviselő-testület január 28-i ülésén tárgyalta a Liget Hotel projekt megvalósítására irányuló szerződést, s egyetértését adta egy gazdasági társaság létrehozására. Határoztak arról is, hogy a kft.-t hárommillió forint törzstőkével alapítják meg, ezt az összeget 50-50 százalékos arányban fedezik a megállapodó felek.

A társasági szerződés elkészítésére az USA nagykövetsége által javasolt és kölcsönösen elfogadott ügyvédi irodát kértek fel. A megbízott ügyvédi iroda - a befektető egyetértésével - indítványozta a feleknek, hogy az alapítás költségeit változtassák meg az alábbiak szerint: S&A Capital Limited 60, helyi önkormányzat 40 százalékos arány. A befektető a szálloda nevét - annak kedvezőbb hangzása miatt - BelMare Hotel névre kívánja módosítani. Ennek megfelelően a társaság neve is módosulna.

A megállapodást Naveen Aggarwal, a londoni székhelyű S&A Capital Limited igazgatója és Szirbik Imre polgármester írta alá. Az önkormányzat minapi ülésén már erről tárgyalhattak a képviselők. A megállapodásban az is szerepel, hogy a majdani kft. törzstőkéjét a külföldi befektetők előreláthatólag 250 millió forinttal emelik. Az összeg az épület teljes átalakítását szolgálja. A közös társaságba az önkormányzat magát az ingatlant viszi be apportként, amelynek értéke 175 millió forintra becsülhető.

A Polgári Összefogás Frakció álláspontja szerint a társasági szerződés ilyen formában nem támogatható. Véleményük szerint az önkormányzat pozícióinak érdekében a felügyelő bizottságban indokoltnak látszik az ötfős taglétszám megállapítása. A jobboldali képviselők feltételül szabták a szindikátusi szerződés mielőbbi megkötését. Mindamellett kíváncsiak voltak arra, hogy ki az önkormányzat jelöltje az ügyvezetői posztra.

Ez utóbbi kérdésükre nem kaptak választ a városatyák. A képviselő-testület egyetértett az előterjesztéssel, s felhatalmazta Szirbik Imre polgármestert a társasági szerződés aláírására.

L. J.


<<< Vissza