<<< Vissza

Világbajnok erőemelő

2005. március 18.

 
Sinka Zsolt Szegváron járta ki az általános iskolát. Pesten érettségizett, jelenleg a Testnevelési Egyetemen, mint erőemelő testépítő fittnesz szakedző tanul. Versenyszerűen negyedik éve foglalkozik a sportággal, a súlyokkal intenzíven kerek tíz esztendeje.

Sportolói pályafutása dzsúdóval kezdődött, arról tért át a súlyzózásra még Szegváron.

Erőemelésben már az első versenyét sikeresen megnyerte. Ami az első magyar bajnoki címet is meghozta neki. Utána klubot vált, mint mondja, anyagi gondok késztették rá, hogy Orosházáról átigazolt Tiszaújvárosba. Nánási Balázs edző irányítása mellett junior világbajnokságot nyert. A másik nagy siker: 2002-ben 257,5 kg-al megnyerte a fekvenyomó világbajnokságot a 90 kilogrammos kategóriában. Aztán belekóstolt a testépítésbe is, nem nagy sikerrel. Az elért ötödik, majd negyedik helyezés arra késztette, hogy befejezze a sportággal való kacérkodást, megmaradt az erőemelésnél. A folytatásban, 2004-ben, Szófiában rendezett junior Európa-bajnokságon első helyezett lett. Fekvenyomásban 283 kilogrammal világcsúcsot állított fel, szintén junior kategóriában. Ez volt a nyáron, aztán a novemberi fekvenyomó magyar bajnokságon második helyezést ért el, egy fogás sikerült csak a háromból, de a szövetség - szerencsére - bizalmat szavazott neki a válogatónál, ugyanis a rá következő decemberi világbajnokságon újból győztesként fogadhatta a gratulációkat.

Az erőemelés három fogásból áll: guggolás, fekvenyomás, felhúzás. Guggolásban 347 kg egyéni csúcsa, fekvenyomásban 280, felhúzásban 327,5 kg. Az erőemelésen belül a fekvenyomás is külön sportág.

Sinka Zsolt idén ismét klubváltás előtt áll, Pápára igazol a tiszaújvárosi klubtól. Mint mondja, a pápaiak nagyobb lehetőséget kínáltak, így például a ruházat és az utazás költségeit is állják. A fővárosból is kapott ajánlatot, egy-két kitételen múlott, hogy nem jött létre az egyezség, pedig a suli miatt jól jött volna a budapesti klub.

Természetesen az étkezés is szóba jön a beszélgetésben, azt mondja, mindent ehet, csak a versenyidőszakban kell vigyázni a súlyhatárok miatt. Tizenegy férfi súlycsoport van és tíz női. Zsolt a 90 kg-osok kategóriájában versenyez. Bevallja, alapozáskor a 93-at is eléri, verseny előtt fogyasztani kell. Egy versenyidény februártól év végéig tart.

A költségeiről faggatom. A tavalyi ilyetén kiadásai - beletartoznak a versenyruhák, az utazások, különböző táplálék-kiegészítők, étkezés - közel 2,7 millió forintot tettek ki. Mosolyogva említi meg, hogy az idei éve talán nem lesz annyi, kevesebb versenyen vesz részt, mivel átlépett a felnőtt kategóriába. De már mindjárt itt van az április 22-i magyar bajnokság, majd utána az Európa-bajnokság. Zsolt nem tart az új csoporttól, hiszen fekvenyomásban már szerepelt a felnőttek között.

Négyszeres válogatott, háromszoros junior magyar bajnok, kétszeres Európa-bajnok, kétszeres világbajnok. Március 5-én tölti be a 24. életévét. Még fiatal, előtte a lehetőség. Azt reméli, hogy 2008-ban Pekingben is ott lesz, nagyon örül annak, hogy versenyszáma olimpiai sportág lett. Azt mondja, felkészülésben sokat segíthet új klubja. Szponzorokat keres, olyanokat, akik az étkezését támogatnák. Az edzéseket Szentesen végzi, nagyon várja már, hogy Brezovai Sándor újra megnyissa edzőtermét. A szentesi sportember eddig is sokat segített a felkészülésben.

Aztán visszatérünk a táplálék-kiegészítőkre.

- Az athéni olimpián történtek után nálunk is megszigorították a vizsgálatokat. Akár házhoz is kijönnek, hogy helyszíni mintát vegyenek. Nem éri meg kockáztatni. Háromfajta táplálék-kiegészítő került le a doppinglistáról, ezek növényi úton előállítottak. Csínján kell bánni velük - mondja.

Lovas József


<<< Vissza