<<< Vissza

Tóni bácsi húsvéti konyhája

2005. március 18.

 
Rozmaringos báránysült

Hozzávalók 4 személyre
: 1 kg báránycomb, 25 dkg füstölt szalonna, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 fej hagyma. A páchoz: 3 evőkanál olívaolaj, só, bors, egy ágacska kakukkfű, 1 ág rozmaring, 1 csokor kapor, egy evőkanál szárított oreganó.

Elkészítés: A húst hosszú pengéjű, hegyes késsel sűrűn megszurkáljuk, beledugdossuk a vékony csíkokra metélt szalonnát és a félbevágott fokhagymagerezdeket. Az olajat elkeverjük ízlés szerint sóval, borssal és a finomra vágott füvekkel, bekenjük vele a hűst, szorosan alufóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

Sütéskor eltávolítjuk a fóliát, a húst tepsibe fektetjük, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal, előmelegített, forró sütőben 20 percig erős tűzön megkapatjuk, majd aláöntjük a bort, mellé tesszük a negyedelt hagymát és mérsékelt tűznél saját levével locsolgatva, időnként megforgatva kb. 2 órát sütjük. Ha puhára sült, deszkára tesszük 15 percig pihentetjük, és csak az asztalnál szeleteljük. Az átszűrt, zsírtalanított pecsenyelevet külön csészében kínáljuk hozzá. Burgonyapürét készítünk köretként.

Vaníliakrém

7 dl tejszínt, vaníliás cukorral megédesítjük és 6 egész tojással simára elkeverjünk. Gőz fölött, habverővel, állandóan kevergetve, sűrűre főzzük, majd lehűtjük. Még langyosan hozzáadjuk a kevés vízben feloldott zselatint és ha egészen kihűlt, de még nem dermedt meg, még 3 dl keményre felvert tejszínhabot adunk hozzá. Poharakba rakjuk és lehűtjük. Tálalás előtt csokoládéreszelékkel meghintjük.
Jó étvágyat!

Rozmaring: morzsolt állapotban kerül forgalomba. Leginkább franciás és olasz ételekhez használjuk, de többféle mártás, vadas és szárnyas sültekhez, töltelékek, gombás készítmények és ecetes halféleséget kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására. Különlegesen érdekes ízű növényi ecetet is lehet vele készíteni. Áthatóan aromás fűszer, ezért óvatosan kell adagolni.


<<< Vissza