<<< Vissza

Adó-info

2005. március 18.

 
Speciális szabály őstermelők tárgyi eszközeinek amortizációjára.

Kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra csak a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint a mezőgazdasági őstermelő jogosult értékcsökkenési leírást elszámolni. Ennek során a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint a mezőgazdasági őstermelő az egyéni vállalkozóra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazza, azzal az eltéréssel, hogy a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint az adóév utolsó napján a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagja a családi gazdaság részét képező, vagy ahhoz tartozó tárgyi eszköznek, nem anyagi javaknak az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét - választása szerint - az üzembe helyezés adóévében jogosult egy összegben költségként elszámolni.

Tehát az üzem behelyezés időpontjában jogosultak - a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök költségét egy összegben elszámolni.

Kérdés:

Egy érdekes dolgot mutatott egyik ismerősöm: a magáncélú gépkocsihasználat (tehát amikor ő, mondjuk elmegy a barátnőjéhez) amortizációját (3 Ft/km) kiszámlázta neki a munkáltatója. Megteheti-e ezt?
K.A.

Válasz:
Ha a cég az autó tulajdonosa, akkor nyilván a cég jogosult eldönteni, hogy megengedi-e a magáncélú használatot, illetve milyen feltételek mellet. A cég mit számlázhat? Üzemanyagot (általában) nem is számlázhat, hiszen ahhoz jövedéki engedély szükséges. Bérbeadást számlázhat ami áfa köteles. Lehetőség szerint vigyázni kell a kiszámlázott bérleti díj nagyságára figyelemmel a cégautóadó fizetési kötelezettség szabályára és az Áfa mértékére. De az eredeti kérdésére a válasz igen megteheti, hogy számláz a cég.
Vonatkozott jogszabályok szja tv. és áfa tv.

Kérdés:
Felhasználhatóak-e a nyugták a számviteli költségelszámolás során, amelyeken nem szerepel a vevő neve?
Z.A.

Válasz:
A számvitelről szóló 1991. évi XVIII. törvény 83. §-ának (2) bekezdése kimondja, hogy a számviteli (könyvviteli) nyilvántartásokba csak szabályszerűen kiállított bizonylat alapján szabad adatot bejegyezni. A szabályszerű bizonylat - többek között - megfelel a számviteli törvény 85. §-ában felsorolt általános alaki és tartalmi kellékeknek. Ezek alapján a parkolási díjról kiállított nyugta, illetve a töltőállomáson, az üzemanyag-vásárlásról kiállított nyugta nem felel meg a számviteli törvény 85. §-ában meghatározottaknak, mivel azok hitelt érdemlően nem bizonyítják, hogy ki a szolgáltatást igénybe vevő, illetve ki a vásárló, így azok a számviteli költségelszámolás során nem használhatóak fel.
[1991. évi XVIII. Törvény 83. § (2), 85. §]

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen. Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő


<<< Vissza