<<< Vissza

Klauzál iskola és az idegen férfi ...

2005. március 18.

 

Február 23-án korán reggel kelt 12 hatodikos osztályos gyerek a Klauzál Gábor Általános Iskola diákjai közül. Reggel 6 órakor indult a vonatunk Pestre. Úti célunk az Osztrák Intézet volt, ahol végre előadhattuk németül az intézet által kiküldött szövegek közül, amit választottunk: "Az idegen férfi" -t.

Ezt még szeptemberben elhatároztuk, hogy németül szereplünk Budapesten.
Az "OLIMA" - Ausztria 50 éves felszabadulásának tiszteletére - rendezte meg ezt a versenyt. Rajtunk kívül még 13 csoport volt az ország egész területéről.

Nagyon izgultunk, pedig sokat gyakoroltunk. Sokat nevettünk a korabeli osztrák ruhákon is, amikor felpróbáltuk őket először.

Mindenki szerepelhetett a csoportból, aki vállalta a plusz munkát, ezt tizenketten tették: Ács Dzsenifer, Bárkai Nóra, Hegedűs Zoltán, Hodolik Bettina, Kozma Alex, Kádasi Kitti, Líbel Ferenc, Pataki Éva, Tóth Xénia, Újj Alexandra, Ujj Petra és Számel Alexandra, aki a zsűri különdíját kapta az előadásért.

Nemcsak mi dolgoztunk Füredi Zsuzsa nénivel. Zenében segített az énektanár néni (Boldizsár Józsefné) és a díszletben pedig a rajztanár néni (Justinné Tóth Zsuzsanna), katona ingekkel az igazgató helyettes tanár néni (Molnárné Szalai Edit).

Jó volt, hogy a próbákat megnézték a gyerekek is a tanár nénikkel, mert szoktuk a közönséget.

A pesti megmérettetésre Péter bácsi és Zsuzsa néni jött velünk, de elkísért a sok bíztató "sms" igazgató néniktől, osztályfőnöktől és a szülőktől is. Kellett is, mert nagyon izgultunk. Mi a kisebbek közé tartoztunk, sok csoport jött 8. osztályosokkal.

A zsűriben mindenki németül beszélt: volt egy bácsi az Osztrák Követségről - aki sok fényképet készített rólunk szereplés közben -, rajta kívül még három néni. Az értékelés előtt is volt egy kis szabad időnk. Amikor már nyugodtabban sétáltunk, mert a szereplés előtt nagyon izgultunk még a városi nézelődés közben is.

Az értékeléskor is németül beszéltek, csak rövidítve fordították le a legfontosabbakat.

Az egyéni teljesítmények értékelésekor a szentesi "copfos kislányt" hívták, aki Számel Szandi volt és kapott ajándékot.

Már sok díjat kiosztottak, amikor végre hallottuk: "Szentesről a Klauzál Gábor Általános Iskola!" felszólítást. A négy holt versenyben első helyezett után volt ez. Nagyon megdicsértek minket, és ajándékot is kaptunk.

Hazafelé a vonaton az örömtől alig bírtunk magunkkal.

Másnap a suliban mindenki rólunk beszélt, az iskola rádió is bemondta a versenyt és a nevünket. Otthon nagyon örültek az igazgatói dicséretnek és a német ötösnek is, amit a jutalom mellé kaptunk.

Szerintünk is meg érdemeltük, de nem az ötösért tettük, hanem mert szeretjük a németet.

Most Ausztriáról is sok újat tanultunk meg. Jó lenne egyszer elmenni oda, hogy élőben is gyakoroljuk a nyelvet!

A szereplők nevében:
Tóth Xénia
Ujj Petra

Az utazásról készült képek az iskola honlapján megtekinthetők!
http://ww3.szentes.hu/klauzal


<<< Vissza