<<< Vissza

Körös körül-nyertesek

2005. március 18.

 
A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola ismét megrendezte programsorozatát. A Boros-hét - az iskola névfelvétele óta eltelt - másfél évtizednyi történetének tradícióihoz tartoznak a nyelvi-és a műveltségi versenyek, a tanirodai kiállítás, a Boros Sámuel-díjak átadása, de idén kiemelt szerephez jutott a jubiláló iskolai színjátszókör is.

Nem csak a középiskola tanulói, hanem öt éve már általános iskolások is versengenek egymással, részükre több levelezős versenyt is tartanak. Azzal a céllal, hogy megismertessék velük az iskolát, de a Borosban is szeretnék megismerni a kollégákat, akik a versenyekre szervezik diákjaikat. Törekvésük, hogy az általános iskolában tanultak egyenes folytatását adják a középiskolában, magyarázta Pádár Zoltánné igazgatónő.

A múlt héten átívelő programok még egy kis pezsgést hoztak az iskola tanulóinak amúgy is tanulmányi versenyekkel, nyelvvizsgákkal, pályázatokkal teli életébe. Az is kiderült, mire vállalkoztak (a szó szoros értelmében) a diákok, hiszen ötödik alkalommal került sor a tanirodai kiállításra. A heti két tanirodai óra az üzleti gazdaságtan gyakorlati része. Az iskolában működő gyakorló diákvállalkozások standjai sikerrel csalogatták az érdeklődőket változatos kínálatukkal és nyereményjátékokkal. A szavazáskor a Körös körül elnevezésű (gyakorló) kft. vitte el a legtöbb voksot, mely utazásszervezéssel foglalkozik és szolgáltatásokat is igénybe vehetnek vendégeik. Ügyvezető igazgatójuk, Berkecz Dóra elárulta, előző évben is ők nyertek, fehérnemű-forgalmazással. Osztályuk, a 12. B most két kft.-vel indult, s a másik (Könyvmoly) is dobogós lett. A kft.-n belül jó hangulat alakult ki, sőt Dóra még a vitáikat is ide sorolja, s persze a közös munka a kreativitásuknak is jót tett. A diáklány szerint - bár erről nem tud mások nevében nyilatkozni - közülük nem lesz mindenkiből üzletember: van, aki óvónő lenne, vagy tanítani akar, de azért legtöbben a közgazdasági szférába vágynak. Ám előtte még vár rájuk az országos döntő, melyet áprilisban a csongrádi Sághy-szakközépiskola rendez. Ez azért jó, mert a zsűritagok éppen a kft. kis házaiban laknak majd, s így ízelítőt kaphatnak abból, amit képeken láttak.

Jelképesen az első helybeli polgármesterről elnevezett iskola nyitja az ünnepi műsorsorozatot a városban. A színházban emlékeztek meg az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről, majd sor került a márciusi ifjak tudással felvértezett mai utódainak jutalmazására. Az 1991-ben alapított Boros Sámuel-díjat kiváló tanulmányi eredménnyel, példamutató magatartással, és az iskoláért végzett tevékenységgel lehet kiérdemelni. Idén szokásosan tíz jelölt volt, díjazott azonban az eddigi három-néggyel ellentétben öt: Cseh Gabriella, Kaszanyi Dóra, Horváth Gyula, Gergely Regina és Berkecz Dóra.

Az iskolának és a városnak rajtuk kívül a színjátszók is hírét vitték már az országban. Tízéves fennállásukat műsorral ünnepelték, a Boros-hét zárásaként.

Darók József


<<< Vissza