<<< Vissza

Színvonalas műsor a Lajthában
Tekerőtől az orgonamuzsikáig a kultúra napján

2005. január 28.

 
Január 22. A Magyar Kultúra Napja. Sok évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megalkotását. Erről az eseményről természetesen Szentesen is megemlékeztek.

A rendezvényeket a Szabadidős Sportklub, a polgármesteri hivatal a művelődési központ és a Hegedűs László Helyőrségi Klub által szervezett vers és prózamondó verseny nyitotta.

Sajnálatos módon azonban a január 20-ára az ifjúságiak számára kiírt verseny elmaradt. Hihetetlen, de csupán egyetlenegy fiatal jelentkezett. S hogy ez mivel magyarázható? Talán maradjunk annál, hogy nem azért mert nem akartak jelentkezni, hanem mert a félévi zárások miatt az idejük nem engedte. Arra nem is szabad gondolni, hogy a fiatalokat ennyire nem érdekli egy - egy ilyen jellegű megmérettetés, és nem akarnak verseket, prózákat tanulni - és tudni. Bár a mai rohanó világban, ahol a fiatalok főként a számítógép előtt ülnek és idejük nagy részét a televízió előtt töltik sajnos ez is elképzelhető.

Az viszont nagyon örvendetes, hogy másnap az óvodások versenyén, 64 nagycsoportos szavalta a nagyon kedvesen megtanult verseket, meséket.

Január 21-én a felnőttek is méltó módon ünnepelhették meg a kultúra napját. Pénteken késő délután a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola adott helyet a városi megnyitó ünnepségnek.

A hangverseny méltó módon tekerőmuzsikával kezdődött Balla Tibor előadásában. Ez után Szirbik Imre ünnepi beszédét hallgathatták meg a megjelentek. A város polgármestere elmondta, minden nemzetnek fontos a saját kultúrájának megóvása és a többi nemzet kultúrájának a megismerése is.

A folytatásban igen rangos elismerést - az Arany Katedra emlékplakettet - adták át Péteriné Duda Mária nyugalmazott zongoratanárnőnek, melyet a magyar kultúra napja alkalmából az oktatási minisztérium adományozott neki, elismerve munkáját.

Az ezt követő zenei műsorban mindenki találhatott kedvére valót, mivel az orgonamuzsikától kezdve, a citerán kísért szatmári népdalokig és jazz-standard-ekig mindent hallhattunk.

Az estén Szirbik Imre polgármester ajándékcsomagokat adott át a helyi oktatási intézmények vezetőinek, majd a színvonalas műsor zárásaként mindenkit felpörgető "ütős - muzsikát" adott elő Kertész Ákos a zeneiskola tanára.

K. A.


<<< Vissza